zaterdag 3 oktober 2015

AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 1)

AFRIKA HET ZWARTE 

WERELDDEEL. (1)
Geen werelddeel heeft de afgelopen honderd jaren zoveel veranderingen ondergaan als Afrika. het op één na grootste werelddeel dat aan alle zijden is omringt door water.
In het noorden door de Middellandse Zee, in het westen door de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Indische Oceaan, de Rode Zee en het Suez kanaal.
Het Suez Kanaal is tevens de grens tussen Afrika en Azië.

Na de twee wereldoorlogen van 1914-1918 en 1940-1945 werden landen onafhankelijk door het verdwijnen van kolonies van Duitsland, België, Spanje, Portugal, Frankrijk en Engeland.

Van sommige landen werden de grenzen recht getrokken langs een liniaal, andere landen behielden hun natuurlijke grenzen. Maar ook oorlogen tussen bevolkingsgroepen, politiek, etnisch en om geloof deden landen opsplitsen. Veel nieuwe staten werden geboren door wapengeweld.

Afrika kent heden 54 onafhankelijke landen en nog enige niet-onafhankelijke gebieden en eilandengroepen welke onder bescherming staan van o.a. Spanje, Frankrijk, Engeland en Portugal. Verder kent het nog enige gebieden met een betwiste status.

In de noordelijke landen van Afrika is de voertaal Arabisch wat door de opkomst van de islam is ingevoerd, maar veelal wordt er ook de taal van de voormalige koloniale overheerser gesproken. Deze inwoners zijn zeker geen Arabieren en zijn ook niet aanverwant zoals de bewoners van het Arabisch Schiereiland in Azië.


De meest voorkomende combinatie van kleuren in de vlaggen van de Afrikaanse landen zijn rood-geel- en groen. Dit zijn de Pan-Afrikaanse kleuren en vinden hun oorsprong in de vlag van Ethiopië.
Ethiopië diende namelijk in het tijdperk van de de-kolonisatie als inspiratie bron voor de andere Afrikaanse koloniën, omdat dit land, buiten de bezetting door Italië in de WO-II, nooit een kolonie is geweest.
Ook het zwart in de vlaggen en wapens van de landen wordt gezien als een Pan/Afrikaanse kleur, wat weer verwijst naar de overwegend uit negers bestaande bevolking.

Enkele landen, zoals Zuid/Afrika hebben reeds eerder een andere vlag gekend, wat begon aan het einde van de Boeren/oorlog tot het heden zelfstandig worden van gebieden in het land.
De eerste vlag verwijst naar de Engelse overwinning, in de tweede vlag (links) zijn de Engelse vlag, de vlag van Oranjevrijstaat en Transvaal terug te vinden. De laatste twee hebben nog de vlag van de Republiek der Nederlanden er in staan.


De wapens van de landen zijn ook geheel afhankelijk van de willekeur van de politieke heersers, koningshuizen of presidenten op dat moment.
Zij geven over het algemeen de dieren, natuur en gewassen van het land weer en vaak ook de bewoners als schilddragers, maar ook het wapengeweld wordt vaak weergegeven.

De vlaggen en wapens van de Afrikaanse landen en hun verklaring worden in alfabetische volgorde behandeld in verschillende delen. Te beginnen met de onafhankelijke landen.Zie vervolg: AFRIKA. LANDEN, VAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten