zondag 11 oktober 2015

AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 10)

AFRIKA HET ZWARTE 

WERELDDEEL. (10)




TUNESIË.

officieel de Republiek Tunesië. Het land is gelegen in Noord/Afrika aan de Middellandse Zee en heeft als buurlanden Algerije en Libië.
het land heeft een oppervlakte van 163.610 km² waarvan 0% water.
De hoofdstad is Tunis. De voertaal is Arabisch en Frans.
De bevolking is voor ruim 99% islam.
In het land bevinden zich oude resten van de Feniciers en de Romeinen. Het is het geboorte land van Hannibal die met zijn olifanten de Alpen overstak om Rome te belegeren in de 5e eeuw.
Na de Romeinen werd het land overheerst door de Vandalen en de Byzantijnen. en later door de Ottomanen. 
In de 7e eeuw werd het land ingenomen door de Arabieren die de islam introduceerden. Steeds weer waren het andere stammen die er de zaken uitmaakten tot in de loop van de 19e eeuw de Fransen binnen vielen. De bevolking bestond oorspronkelijk voor het grootste deel uit Berbers.
Het land werd op 20 maart onafhankelijk van Frankrijk en was slechts korte tijd een koninkrijk.
Op 25 juli 1957 werd de republiek Tunesië uitgeroepen.
De kustgebieden van het land zij zeer vruchtbaar, het binnenland is woestijn met kleine groene oases.
De grootste bron van inkomen voor Tunesië is het toerisme.
Tunesië was het eerste land dat de 'Arabische Lente' uitriep, waarmee een einde aan de dictatuur kwam. Het land heeft de overgang naar de democratie goed weten te begeleiden.

VLAG VAN TUNESIË.

De vlag van Tunesië heeft sinds ze in 1831 werd aangenomen slechts enkele kleine veranderingen ondergaan.
De halve maan en de ster zijn traditionele islamitische symbolen en worden beschouwd geluk te brengen.
Het rood in de vlag staat, hoewel deze ook in de Turkse vlag voorkomt, ook symbool voor de strijd tegen de Ottomaanse overheersing.


WAPEN VAN TUNESIË.

Het wapen van Tunesië werd vastgesteld op 21 juni 1956 na het uitroepen van de onafhankelijkheid. In de jaren daarna heeft het enige kleine veranderingen ondergaan.
Het gehele schild heeft een gouden achtergrond met boven in op een blauwe gekartelde rand een Punische galei. Daaronder is het in twee verticale vlakken verdeeld. In het linker vak staat een balans en in het rechter vak een zwarte leeuw met een zilveren zwaard. Onder het zeilschip een lint met in het Arabisch de tekst: "Orde, Vrijheid en Gerechtigheid".
Boven het schild staat in een zilveren cirkel met rode rand in het rood de halve maan en ster.
De galei staat voor vrijheid en de geschiedenis van Carthago. De leeuw staat voor orde en de balans voor gerechtigheid. De halve maan en ster voor de islam.

UGANDA.

Officieel de Republiek Uganda. het land ligt op de Evenaar in Oost-Afrika. Het heeft als buurlanden; Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa.
het land heeft een oppervlakte van 241.550 km² waarvan 15% water. De hoofdstad is Kampala. De bevolking is voor 84% christen en 12% islam.
Uganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het verenigd Koninkrijk en ontleent zijn naam aan het inheemse koninkrijk Boeganda. In het land bestaan verder nog vier kleine koninkrijkjes: Ankole, Bunyoro-Kitara, Busoga en Toro.
De vroegste bewoners waren jagers uit andere gebieden. Ongeveer 2000 jaar geleden kwamen de Bantoe sprekende volken uit Centraal-West-Afrika naar het land. Zij behoorden tot de Urewe-cultuur en brachten en ontwikkelden de landbouw en metaalbewerking.
De Britten creëerden de grenzen van het land en na de val van het koloniale bestuur kreeg het dictatoriaal regiem dat uiteindelijk verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan 300.000 inwoners van het land die als tegenstanders werden gezien. Later zouden door guerrillaoorlog en schending van mensen rechten nog een 100.000 mensen uitgemoord worden.
In het zuidoosten van het land ligt het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. De Witte-Nijl stroomt door het land en het land kent verscheidene wildparken.

VLAG VAN UGANDA.

De vlag werd aangenomen in 1962 en bestaat uit zes horizontale baanden in de kleuren: zwart-geel-rood-zwart-geel-rood.
In het midden een witte cirkel met een afbeelding van de grijze kroonkraanvogel..
De drie kleuren vertegenwoordigen de Afrikanen (zwart); de zon van Afrika (geel) en de kleur die alle Afrikanen met elkaar moet verbinden (rood).
De kraanvogel is door de het Brits koloniale bestuur bedacht uit de periode van Brits-Uganda. 

WAPEN VAN UGANDA.

Het wapen is officieel aangenomen op 21 december 1962.
Het schild en de speren symboliseren de bereidheid van het volk om hun land te verdedigen.  Op het schild staan drie afbeeldingen; boven in drie blauwe golven op een witte achtergrond en daaronder op een zwarte achtergrond de zon in het geel en traditionele drum.
De blauwe golven verwijzen naar het water van het Victoriameer, de zon naar vele dagen in het jaar zonneschijn en de drum als oud verbindingsmiddel.
Achter het schild twee gekruiste speren en het staat op een groen vruchtbaar land met de afbeelding van de Nijl in het midden. Links op het groen het landbouwgewas koffie en recht katoen.
het schild wordt gedragen door een Ugandese kob ( een soort hert) en rechts door een grijze kroonkraanvogel.
Onder het groene land een wit lint met de tekst in het Engels, het nationale motto: "For God and My Country" ( "Voor god en mijn land").

ZAMBIA.

Zambia is het vroegere Noord-Rhodesië en heet nu officieel de Republiek Zambia.
Het land grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi Mozanbique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola.
Het land heeft een oppervlakte van 752.612 km² waarvan 1,6% water. De hoofdstad in Lusaka.
Van de bevolking is 87% christen, en de overige islam, hindoe en natuurgodsdiensten. De voertaal is Engels.
De belangrijkste economische factor van het land is de kopermijnenindustrie.
Het land moet reeds 300.000 jaar geleden reeds zijn bewoond, maar de eerste bekende bewoners zijn de Pygmeeënvolken. Tussen de 18e en 19e eeuw bloeide er de slavenhandel. In 1895 werd het land 'eigendom' van de Britse South Africa Company en in 1924 werd het een officiële Britse kolonie.
In 1953 werden Noord-Rhodesië (Zambia), Zuid-Rhodesië (Zimbabwe en Nyasaland (Malawi) tot één federatie samengevoegd door de Britten, onder de naam Centraal-Afrikaanse Federatie.
Deze federatie werd op 31 december 1963 opgeheven en op 24 oktober 1964 verklaarde Noord-Rhodesië zich onder de naam Zambia zich onafhankelijk.
Buiten het Engels dat de voertaal is kent het land nog 70 Bantoe-talen.


VLAG VAN ZAMBIA.

De vlag van Zambia werd aangenomen op 24 oktober 1964. In feite werd de vlag aangepast en werd alleen de groene kleur donkerder gemaakt.
De vlag bestaat uit een groen veld met rechtsboven een adelaar in daaronder drie verticale banen in rood, zwart en oranje-bruin.
Het rood staat voor de strijd voor de vrijheid, het zwart voor het volk van het land en het oranje-bruin voor de natuurlijke rijkdommen.
De adelaar staat voor de kracht om boven de problemen uit te stijgen. De vogel komt voor langs de oevers van de rivier de Zambesi. Het groen staat voor de velden en wouden die het land bedekken.

WAPEN VAN ZAMBIA.

Het wapen werd aangenomen op 24 oktober 1964, direct na het verkrijgen van de onafhankelijkheid.
Centraal staat het schild met zwart-wit gegolfde verticale banen, wat ook in het wapen van Noord-Rhodesië voorkwam. De banen moeten de Victoria watervallen voorstellen dat over de zwarte rotsen stort.
Boven het wapenschild twee landbouwwerktuigen met daarboven de adelaar, welke ook in het wapen van N-Rhodesië weer voorkwam. De adelaar symboliseert vrijheid en de hoop op een beter toekomst.Onder het wapenschild de afbeeldingen  van de natuurlijke hulpbronnen (mineralen, mijnbouw, landbouw en de dieren uit de natuur.
Het schild wordt gedragen door een gewone man en vrouw.
Onder het wapen op een wit lint het nationale motto: One Zambia, One Nation ("Een Zambia, een Land).

ZIMBABWE.

Voorheen Rhodesië en Zuid-Rhodesië, nu officieel de Republiek Zimbabwe met een dictatuur.
Het land grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.
Het land heeft een oppervl;akte van 390.757 km² waarvan 1% water. De hoofdstad is Harare.
Het land kent verschillende talen; Shona, Noord-Ndebele, Engels en 13 stammentalen. Van de bevolking is in geloof 50% syncretisch, 25% christelijk en 24% inheems.
Reeds 5000 jaar geleden was het land bewoond door een jagersvolk de zogeheten "Bushman".
In de 11e eeuw kwamen er de Arabieren handel drijven in goud, ivoor en koper met het toen bestaande Shona-rijk. In de helft van de 15e eeuw viel dit rijk uiteen.
De Britse South Africa Compagny begon in 1888 met de ontginning van de ertsen van het land onder leiding van Cecil Rhodes, die  het huidige Zimbabwe en Zambia naar zich zelf vernoemde Rhodesië.
Na veel politiek geschuif en opdelen van het land werd Zimbabwe op 18 april 1980 onafhankelijk en werd het Britse beheer opgeheven. Vruchtbare landerijen van de blanke boeren, die daarna naar Zuid-Afrika vluchten voor het geweld tegen hen, werden verdeeld onder de lokale bevolking die onderling weer streden om de macht. Het land zakte in een economische put en kent de grootste inflatie van de wereld.


VLAG VAN ZIMBABWE.

De vlag werd aangenomen op 18 april 1980. Ze bestaat uit zeven horizontale strepen; van boven naar beneden groen, geel, rood, zwart, rood, geel en groen. In de linkerzijde een witte driehoek met daarin op een rode ster de nationale vogel.
De vogel is de afbeelding van een spekstenen beeld dat is gevonden in de ruïnes van Groot Zimbabwe en stad die rond 1450 ten onder ging. de vogel beeldt de rijke geschiedenis van het land uit. De ster achter de vogel symboliseert de strijd voor vrijheid en vrede.
De kleuren van de vlag zijn de Pan-Afrikaanse kleuren. Groen staat voor de landbouw en de bossen, geel voor de rijkdom aan mineralen, rood voor het bloedgevallen in de onafhankelijkheid strijd, zwart voor de bevolking en wit voor vrede.

WAPEN VAN ZIMBABWE.

Het schild is horizontaal in tweeën gedeeld. In het bovenste deel staan verticaal blauwe golven. In het onderste deel op een groene achtergrond de ruïnes van Groot-Zimbabwe in zilver.
Boven het schild is een gouden kroon afgebeeld met een groen-zilveren wrong met daarboven een rode ster met op de voorgrond de vogel van Zimbabwe. Achter het schild steken; links een schoffel en rechts de loop van een AK-47 geweer gekruist omhoog.
De beide schilddragers zijn twee groet koedoes in op hun achterpoten in de savanne staan met daarop afgebeeld en katoen en maisplant. 
Onder het geheel een lint met de Engelse tekst: Unity, Freedom, Work ("Eenheid, Vrijheid, Werk"). 
Het groen staat voor de vruchtbare landbouwgrond en de blauwe golven voor de Victoria watervallen.

ZUID-AFRIKA.

Officieel de Republiek Zuid-Afrika. Het land grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozanbique en Swaziland. Verder door de Atlantische- en de Indische Oceaan.
Het land heeft een oppervlakte van 1.221.037 km². De bestuurlijke macht is in Pretoria, de wetgevende macht in Kaapstad en de rechterlijke macht in Bloemfontein.
De bevolking is voor 75,5% christen, 21,1% geen of onzeker en 3,4% stammengeloof.
Het land kent verschillende talen, waarvan Afrikaans en Engels de belangrijkste zijn en verder het Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe en het Zuid-Sotho.
Het land kent een lange geschiedenis. De eerste Europeaan die er kwam was de Portugees Bartolomeu Dias die in 1488 Kaap de Goede Hoop ronde. Het werd echter niet door de Portugezen gekoloniseerd.
Het waren de Hollanders die er met het schip 'Nieuw Haarlem' op de terugreis van Batavia (Nederlands Oost-Indië) naar Holland schipbreuk leden en er een klein fort bouwden met de naam 'Zand Fort van die Kaap die Goede Hoop'. Op 1 april 1652 kwam Jan van Riebeeck aan bij de Kaap en en het gebied werd snel een zich snel uitbreidende Hollandse nederzetting en bevoorradingspost voor de schepen van de VOC.
In 1795 na de slag bij Muizenberg kwam het gebied in handen van de Britten en geven het weer terug aan de Hollanders in 1803, slechts drie jaar later namen de Britten voorgoed bezit van de Kaap.
Het afschaffen van de slavernij leidde tot veel strijd met de Britten, bekend staand onder de naam Boerenoorlog. Het land is enorm rijk aan delfstoffen als goud en diamant.

In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika gevormd een onafhankelijke staat in het Britse Gemenebest en kreeg het de vlag van de Unie van Zuid-Afrika. In 1994 werd het land de Republiek Zuid-Afrika met de zelfde vlag met de Britse vlag verwijderd.
 Na het opheffen van de apartheid in het land en de eerste zwarte president van het land Nelson Mandela  werden in 1994 voor het eerst algemene verkiezingen gehouden en veranderde de vlag.


DE VLAG VAN ZUID-AFRIKA.

In de geschiedenis van het land werd het de twaalfde vlag.
De huidige vlag is op 27 april 1994 in gebruik genomen.
De vlag heeft een horizontaal een groene letter Y met links een gele rand met een zwarte driehoek en rechts een witte rand met boven de kleur rood en onder blauw.
Het rood in de vlag staat voor het bloedvergieten in de vele strijd die het land heeft geleverd. het blauw voor de twee oceanen, het groen voor de natuur. het wit voor hoop en de diamant, het geel voor het goud en het zwart voor de vrije bevolking.

HET WAPEN VAN ZUID-AFRIKA.


Het huidige wapen is in 2000 in gebruik genomen het wapen uit 1910 vervangen. Het is het vierde wapen van het land.
In het schild de afbeelding van de zwarte bevolking met daarboven twee traditionele wapens en groene bladeren. In een driehoek de kleuren van de huidige vlag en tussen de vleugels en kop van de zeearend met daarboven de zon
Om het schild korenaren en twee slagtanden van de olifant.
In het groen onder het geheel de wapenspreuk 'ke e: /xarra //ke in de Khoisan-taal van het Xam-volk, wat betekend "Verscheidene volken verenigd".

ZUID-SOEDAN.

Officieel de Republiek Zuid-Soedan. het land grenst aan Ethiopië, Kenia, Oeganda, Congo-Kinshasa en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Het land heeft een oppervlakte van 644.331 km² waarvan 0% water.
De hoofdstad is Djoeba. Het land heeft een gemengd geloof in de bevolking van christen, islam en animisme.
Zuid-Soedan was in het begin van de 19e eeuw een provincie van Egypte onder de naam Equatoria.
het land kende veel interne strijd. Op 9 januari 2005 kwam de Soedanese regering mat de opstandelingen van het SPLM overeen dat Zuid-Soedan een aparte entiteit zou worden met een autonome status binnen Soedan. In een referendum in januari 2011 werd voor de onafhankelijkheid gestemd welke op 9 juli 20111 officieel werd.


VLAG VAN ZUID-SOEDAN.

De vlag werd officieel aangenomen op 9 juli 2005 en zou de vlag blijven na de onafhankelijkheid.
het ontwerp komt overeen met de vlag van Kenia, met de toevoeging van de blauwe driehoek met de gele ster.
 De kleur zwart staat voor het Soedanese volk, wit voor vrede, rood voor het bloed dat is vergoten, groen voor het land en blauw voor het water van de Nijl. De goden ster, de ster van Bethlehem, staat voor de eenheid van de staten in het land.

WAPEN VAN ZUID-SOEDAN.

Het wapen werd aangenomen in juli 2011. het bestaat uit de Afrikaanse zeearend met daarvoor een traditioneel schild met gekruist een schep en een speer. In de klauwen van de arend een lint met de spreuk: Justice, Liberty , Prosperity ("Gerechtigheid, Vrijheid, Vooruitgang".
Onder het witte lint een geel lint met de naam van het land.







 Zie vervolg: AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENSYMBOLEN ETC. (DEEL 11)
DE NIET-ONAFHANKELIJKE GEBIEDEN EN DIE MET BETWISTE STATUS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten