donderdag 8 oktober 2015

AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 6)

AFRIKA HET ZWARTE

WERELDDEEL. (6)




LIBIË.

Officieel de Staat Libië. Het land ligt in Noord-Afrika aan de Middellandse Zee en behoort grotendeels tot de Sahara.
Buurlanden zijn Tunesië, Algerië, Niger. Tjsaad, Soedan en Egypte.
Het land kent een parlementaire regering. Na de "Arabische Lente" is het land verwikkeld in een burgeroorlog.
De hoofdstad is Tripolie en het merendeel van de bevolking is moslim. De hoofdtaal is Arabisch.
Het land heeft een oppervlakte van 1.759.540 km² waarvan 0% water. Het land is rijk aan aardolie en -gas.
Het land heeft in het verleden heersers gekend als de: Feniciërs, Grieken en Romeinen. Later viel het onder het Ottomaanse rijk.
Na de Italiaans-Turkse oorlog van 1911-1912 voegde de Italianen de drie Ottomaanse provincies Cyrenaica, Tripolitanië en Fezzan samen tot de Italiaanse kolonie Libië.
Gedurende de WO-II verdreven de Britten de Italianen en de Duitsers uit het land.
Op 24 december 1951 werd het een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk, wat op 1 september 1969 viel na de staatsgreep onder leiding van kolonel Qadhafi.


VLAG VAN LIBIË.

De huidige vlag van Libië is na de revolutie van 2011 in gebruik genomen en is de zelfde vlag die tussen 1951 en 1969 ook al,in gebruik was.
De vlag heeft de Pan-Arabische kleuren rood - zwart - groen.
In het midden van de zwarte baan de rijzende halve maan en ster in het wit.
Voor deze vlag heeft het land reeds vier andere vlaggen gekend.

WAPEN VAN LIBIË.

Het huidige wapen is reeds het vierde wapen van het land, maar sinds de val van Qadhafi heeft het land officieel geen landwapen meer. 
In plaats daarvan zijn er twee verschillende zegels gebruikt.
Sinds 2013 wordt het embleem gebruikt met in het geel de wassende maan en ster.


MADAGASKAR.

Officieel Republiek Madagaskar. Het is een eiland in de Indische Oceaan gelegen aan de oostkust van Afrika en is door de Straat van Mozambique gescheiden van het vaste land.
De hoofdstad is Antananarivo en de voertaal is Frans.
Het eiland heeft een oppervlakte van 587.295 km² waarvan 0,9% water. De voertaal is Frans en Merina (Malagasschih).
Het eiland kent veel volks geloven en voor een klein percentage christen.
Madagaskar is het drie na grootste eiland van de wereld, na Groenland,
Nieuw-Guinea en Borneo (Kalimantan).
Het is een voormalige Franse kolonie en het werd in 1960 onafhankelijk.

VLAG VAN MADAGASKAR.


 De vlag werd aangenomen op 14 oktober 1958. Links een verticale witte baan en rechts twee horizontale banen, rood boven en groen onder.
De kleur groen staat voor de kustbewoners van het land. De kleuren wit en rood staan voor de Zuidoost-Aziatische afkomst van een groot deel van de bevolking.



WAPEN VAN MADAGASKAR.

Officieel is het een zegel, dat werd aangenomen in 1993.
Het is een goudkleurige cirkel met in de top de naam van het land in het plateaumalagasi.
In het midden in een zilveren cirkel de kaart van het land. Om deze cirkel staan bladeren van de reizigersboom ook bekend onder de naam "Oost-West palm".
Onder de zilveren cirkel staat de kop van een rode os boven de rijstvelden in rode lijnen afgebeeld.
Onder in de tekst van het nationale motto: Tanindrazana, Fahafahana, Fandrosoana ("Moederland, Vrijheid, Vooruitgang") met aan beide zijden stengels rijst.

MALAWI.

De Republiek Malawi is een land in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique.
Het is het voormalige Britse Protectoraat Nyasaland. het land werd op 6 juli 1964 onafhankelijk. Het land is een republiek en kent het meerdere partijen stelsel. Voertaal is Engels.
Het heeft een oppervlakte van 118.484 km² waarvan 20% water en de hoofdstad is Lilongwe.
Het merendeel van de bevolking is voor 55% protestant, 20% katholiek en 20% moslim, de overige zijn nog stammen geloven.
Het land is een van de armste landen van Afrika door het gebrek aan delfstoffen en zodoende leeft 65,3% van de bevolking onder de armoedegrens.

VLAG VAN MALAWI.

De huidige vlag van Malawi werd aangenomen op 6 juli 1964 toen het Brits protectoraat Nyasaland onafhankelijk werd.
Het ontwerp is gebaseerd op de Pan-Afrikaanse vlag met de kleuren zwart, rood en groen in horizontale banden.
In de zwarte ban in het midden staat in het rood de opkomende zon.
Het rood staat voor het vergoten bloed voor de onafhankelijkheid en het groen voor de natuur van het land.


(De vlag vertoond veel gelijkenis met de niet meer bestaande republiek Biafra.)

WAPEN VAN MALAWI.

Het wapen van Mali werd aangenomen op 30 juni 1964, vlak voor het uitroepen van de onafhankelijkheid en werd verleend door koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Het verving het oude koloniale wapen dat in 1914 werd ingevoerd.

Het schild is horizontaal in drieën gedeeld. In het bovenste veld
blauwe golven, in het midden de strijdende Britse leeuw in goud en rode achtergrond en in het onderste deel op een zwarte achtergrond in het god de opkomende zon.
Het schild wordt gedragen door een staande leeuw (links) en een (rechts) luipaard.
Boven het schild staat een gouden helm met een rood-gouden
wrong met daarboven zeearend. De wrong onderscheidt de helm van twee blauwe golven waarop de zeearend is afgebeeld. Naast de helm twee dekkleden in goud en rood.
De blauwe golven in het schild en de zeearend staan voor het Malawimeer, een belangrijke levensader voor het land. De leeuw en het luipaard staan op rotsen welke voorstellen het Mulanjemassief in het land. Onder het geheel een lint met de tekst Unity en Freedom (Eenheid en Vrijheid). 

MALI.

Officieel de Republiek Mali. Het is een land gelegen in het noordwestelijke deel van Afrika en grenst aan Algerije, Niger, Burkina Faso, Guinea, Mauritanië en de Westelijke-Sahara.
Grootte delen van het land liggen in de Sahel woestijn. 
Het Frans is de officiële voertaal naast het Bambara.
Het land heeft een oppervlakte van 1.240.192 km² waarvan 1,6% water. De hoofdstad is Bamako. De bevolking is overwegend islam (81%).
Het land behoorde tot de koninkrijken van Ghana, Mali en Sonhai van de 4e tot de 16e eeuw. Na fel verzet van de bevolking lijfde in 1893 de Fransen het land in en kreeg het de naam Frans-Soedan.
Op 25 november 1958 kreeg het land autonomie van de Franse Gemeenschap, waarna het op 4 april fuseerde met Senegal, wat op 20 juni 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. Twee maanden later stapte Senegal uit de federatie. OP 22 september 1960 verklaarde Mali de onafhankelijkheid.

VLAG VAN MALI.

De vlag van Mali is een verticale driekleur en gebaseerd op de Franse vlag. In de vlag de Pan-Afrikaanse kleuren groen - geel - rood. het zijn de zelfde kleuren als van de vlag van Ethiopië.
Het is de tweede vlag van het land. De eerste had de zelfde kleuren maar in het midden van de gele baan een zwart kanaga-symbool voorstellende een mens. het land hete toen nog de Mali-federatie, waar ook Senegal deel vanuit maakte. Nadat Senegal uit de federatie stapte verdween het kanaga-symbool en werd op 1 maart 1961 de huidige vlag aangenomen.

WAPEN VAN MALI.

Het wapen is in gebruik sinds 20 oktober 1973.
het is een blauw gekleurde cirkel met in het midden de afbeelding van de moskee van Djenné met daarboven een vliegende gier.
Onder moskee staan twee bogen met een pijl afgebeeld met daaronder in het geel de opkomende zon.
Onder in de blauwe cirkel het nationale motto van het land: Un peuple - Un but - Une foi. ( een volk - een doel - een geloof).





MAROKKO.

Officieel het Koninkrijk Marokko. Het land ligt in het noordwesten van Afrika aan de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en aan de Atlantische Oceaan. het land grenst aan Algerije en de Westelijke-Sahara.
De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956.
Het land heeft een oppervlakte van 446.550 km² waarvan 2,8% water. De hoofdstad is Rabat. het land kent twee officiële talen; het Arabisch en het Berbers.
Het merendeel van van de bevolking is islamitisch (98,7%), christen (1,1%) en joods (0,2%).
Het heeft een parlementaire monarchie. De Berbers zijn een groot deel van de bevolking.
Het land wordt door het enorme Atlasgebergte in tweeën gedeeld, waardoor alle vegetatie zich aan de noordwestelijke zijde bevindt  en aan de andere zijde de steppe en woestijnen.

VLAG VAN MAROKKO.

De vlag van het land is sinds 17 november 1915 in gebruik. Na de onafhankelijkheid van het land bleef dezelfde vlag.
Voor die tijd heeft het land twee verschillende vlaggen gekend; die van Frans- en Spaans Marokko.
De vlag heeft geheel een diep rode kleur en in het midden is een groen pentagram afgebeeld. De kleuren rood en groen zijn twee van de traditionele Arabische kleuren.

WAPEN VAN MAROKKO.

Het vroegere wapen van Marokko was een schild in de zelfde kleur met afbeelding als de vlag van het land.
Het huidige wapen, formeel het koninklijk wapen, werd op 14 augustus 1957 officieel aangenomen.
Het schild heeft een rode achtergrond met onderin het pentagram in het groen, daarachter twee banden in lichtblauw en geel voorstellende het Atlasgebergte met daarboven de opkomende zon.
Boven het fraai versierde schil staat de koningskroon. het schild wordt gedragen door twee staande leeuwen op hun achterpoten, waarvan de linker leeuw naar de kroon kijkt en de rechter leeuw naar voren.


Onder het schild een lint met de tekst in het Arabisch, "In Tansourou Allaha Yansourkoum", wat staat voor "Als u god vereert, vereert god u". 

MAURITANIË.

Officieel de Ialamitische Republiek Mauritanië. Het is een land gelegen aan de westkust van Afrika grenzend aan de Westelijke-Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan.
Het is een parlementaire republiek
Het land heeft een oppervlakte van 1.030.700 km² waarvan 0% water. De hoofdstad is Nouakchott. Het heeft een parlementaire regering. De voertaal is Arabisch en Frans.
Van de bevolking is 99% islam en minder dan 1% christen.
Da naam van het land dateert uit de Romeinse periode.
Het land werd op 28 november 1960 onafhankelijk van Frankrijk.
De politieke macht ligt bij het Moorse deel van de bevolking, een mengeling van Arabieren en Berbers, terwijl het zwarte deel van de bevolking als tweederangs burgers worden behandeld.
Het land kent geen godsdienst vrijheid en de slavernij werd pas in 1981 afgeschaft. ook zijn islamitische politieke partijen verboden. 

VLAG VAN MAURITANIË.

De kleuren van de vlag groen en geel worden gezien als de Pan-Afrikaanse kleuren.
De gehele vlag is groen en symboliseert de islam. Het goud van de halve maan met in de kom van de maan de vijfpuntige ster symboliseert de Sahara.
Maan en ster zijn islamitische symbolen, wat tevens de belangrijkste religie van het land is.


WAPEN VAN MAURITANIË.

Mauritanië heeft geen wapen, maar een zegel.
Het zegel is rond met om een groene cirkel een brede witte rand met daarin in het Arabisch (boven) en het Frans (onder) de naam van het land.
In de groene cirkel de wassende maan met ster in het geel met daarvoor afgebeeld (links) de dadelpalm en (rechts) een gierstplant.







Zie vervolg: AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 7)

 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten