AFRIKA HET ZWARTE
WERELDDEEL. (3)
CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK.
Het land ligt midden in Afrika en heeft als buurlanden: Tsjaad, Soedan, Zuid-Soedan, Congo-Kinshasa, Congo-Brazzaville en Kameroen. De hoofdstad is Bangui.
De officiële taal is Frans en Sango.
Op 13 augustus 1960 werd het land onafhankelijk van Frankrijk, nadat het reeds twee jaar een autonoom bestuur had.
Het land is een presidentiële republiek en kent een meerpartijenstelsel in een democratie.
De totale oppervlakte van het land is 622.984 km² met 0% water. Het gebrek aan water maakt dat het land een van de armste landen is van de wereld. De bevolking is voor 49 % christen, 15 % moslim en 24% inheems in het geloof. Landen als België en Duitsland hadden rond het einde van de 19e eeuw ook belangstelling voor het gebied wat uiteindelijk onder Frans beheer kwam.
Het gebied was eind 19e eeuw het toneel van Arabische slavenhandel richting Zanzibar.
In 2005 kende het land nog een burgeroorlog die ontaarde in slachtpartijen tussen islamieten en christenen.
VLAG VAN CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK.
De vlag van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd op 1 december 1958 aangenomen. Het land bleef de vlag behouden tot het op 13 augustus 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk.De vlag is een combinatie van de Franse vlag met de Pan-Afrikaanse kleuren. Het symboliseert de hoop dat Frankrijk en Afrika samen een toekomst hebben.
De vlag wordt in het midden in twee helften verdeeld door een rode baan die gelijk is in breedte als de vier horizontale banen op beide helften. In de linker boven hoek staat een gele vijfpuntige ster.
De kleuren staan voor: rood symboliseert het bloed dat de inwoners hebben gegeven voor hun land en ook voor de samenwerking met Frankrijk en Europa, blauw staat voor lucht en daarom voor de vrijheid, wit vertegenwoordigd de vrede en de waardigheid, groen staat voor hoop en geel voor tolerantie. De gele ster staat voor eenheid van het land.
WAPEN VAN DE CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK.
Het wapen werd in 1963, een jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid ingevoerd door president David Dacko.
Het wapenschild is in vieren gedeeld en heeft een groene omlijsting. Linksboven op een groene achtergrond een afbeelding van de kop van een olifant. Rechtsboven op een witte achtergrond is de Afrikaanse baobabboom afgebeeld.
Linksonder op een gele achtergrond staan drie sterren afgebeeld en rechtsonder op een blauwe achtergrond een roodbruine hand die naar het midden van het schild wijst.
In het midden van het schild staat een vierkant met rode achtergrond en witte omlijsting met daarin een gele ster om een zwarte afbeelding van het werelddeel Afrika.
Het wapenschild wordt aan beide zijden geflankeerd door de vlaggen van het land. Boven het schild staat een halve gele zon afgebeeld en er onder een eremedaille.
Geheel boven het schild een lint met de spreuk 'Zo Kwe Zo', wat betekend "Elke mens is een mens".
Onder het schild een lint met de Franse tekst: Unité (Eenheid), Gignité (Waardigheid), Travail (Arbeid).
De olifant en de baobabboom staan voor de natuur van het land en de economische ruggengraat. De hand is het teken van de leidende politieke partij en de sterren voor de diamanten die in het land gedolven worden. Het in het midden geplaatste vierkante schild staat voor het centraal gelegen van het land in Afrika. De zonnestralen staan voor veertien prefecturen, twee economische prefecturen en de autonome hoofdstad van het land Bangui.
COMOREN.
Officieel de Unie der Comoren. Het is een vulkanische eilanden groep gelegen in de Indische Oceaan aan de oostkust van Afrika ten noorden van het eiland Madagaskar.
Zij vormen samen met het Franse departement Mayotte deze eilanden groep.
De naam ia afkomstig van het Arabisch "Djazair al Kamar" wat vertaald 'Maan-eiland" betekend.
De landstalen zijn Comorees, Arabisch en Frans. De oppervlakte is 2.235 km² waarvan 0% water. Het is een republiek met de hoofdstad Moroni.
De bevolking is overwegend islamitisch.
De Comoren kennen reeds van 800 na chr. de Arabische invloed en werden in 1843 door de Fransen geannexeerd. In 1912 werd het een Franse kolonie bestuurd vanuit Madagaskar. In 1975 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar een jaar later koos Mayotte voor de terugkeer naar Frankrijk.
Zij vormen samen met het Franse departement Mayotte deze eilanden groep.
De naam ia afkomstig van het Arabisch "Djazair al Kamar" wat vertaald 'Maan-eiland" betekend.
De landstalen zijn Comorees, Arabisch en Frans. De oppervlakte is 2.235 km² waarvan 0% water. Het is een republiek met de hoofdstad Moroni.
De bevolking is overwegend islamitisch.
De Comoren kennen reeds van 800 na chr. de Arabische invloed en werden in 1843 door de Fransen geannexeerd. In 1912 werd het een Franse kolonie bestuurd vanuit Madagaskar. In 1975 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar een jaar later koos Mayotte voor de terugkeer naar Frankrijk.
VLAG VAN DE COMOREN.
De vlag van Comoren is op 31 december 2001 de officiële van het land. Voordien kende het land een geheel groene vlag met daarin schuin geplaatst de halve maan met de vier sterren.
De huidige vlag bestaat uit vier horizontale banen met van boven af de kleuren geel, wit, rood en blauw. Aan de linkerzijde van de vlag een groene driehoek met daarin de halve maan en vier sterren in het wit.
Zowel de sterren als de vier gekleurde banen staan voor de eilanden archipel: het geel staat voor Mohëli, het wit voor Mayotte, het rood voor Anlouan en het blauw voor Grande Comore.
(Mayotte behoort heden niet meer tot deze eilandengroep maar wordt wel geclaimd door de Comoren). De halve maan en de groene driehoek staan voor de islam de dominerende godsdienst op de eilanden.
WAPEN VAN DE COMOREN.
Het wapen van de Comoren is sinds 1 oktober 1978 het nationale symbool van de eilanden.
In het midden van het wapen de halve maan met sterren uit de nationale vlag. De sterren verwijzen naar de vier eilanden, waarvan Mayotte tegenwoordig weer Frans is. Achter de halve maan in het groen de zon met acht stralen waarboven in het Frans en er onder in het Arabisch de naam van de eilandengroep.
Het gehele embleem is bijna omringt door olijftakken met daartussen onder in het nationale motto: Unité, Justice en Progrès
( "Eenheid, Gerechtigheid Vooruitgang").
CONGO-BRAZAVILLE.
Congo-Brazzaville wordt ook wel kortweg gewoon Congo genoemd. Officieel is het Republiek Congo.
Het is een voormalige Franse kolonie en heeft zodoende Frans als voertaal. De hoofdstad is Brazzaville.
Het land grenst aan de landen Gabon, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse republiek, Congo-Kinshasa, de enclave Cabinda van Angola en aan de Atlantische Oceaan.
Het land heeft een oppervlakte van 342.000 km², waarvan 3,3% water.
De bevolking is voor 50% christen, 48 % inheems en 2% islamitisch in geloof.
De oorspronkelijke bewoners waren pygmeeën. In 1910 werd Congo-Brazzaville een onderdeel van Frans-Equatoriaal-Afrika. In 1946 werd het een overzee gebied en in 1958 een autonome republiek binnen de sfeer van Frankrijk. In 1960 werd het land officieel onafhankelijk en werd het een eigen republiek.
VLAG VAN CONGO-BRAZZAVILLE.
De huidige vlag van Congo-Brazzaville heeft de Pan-Afrikaanse kleuren en werd op 18 augustus 1958 in gebruik genomen.Van 1970 tot 1991 had het land een vlag in de communistische stijl: rood met in de linkerbovenhoek twee palmtakken met bovenin het midden een gele ster en onderin een hamer en een handploeg.
In de huidige zijn schuin de kleuren groen, geel en rood aanwezig wat weer terug te vinden is in de vlag van Ethiopië.
WAPEN VAN CONGO-BRAZZAVILLE.
Op een goudkleurig wapenschild staat een, naar links gerichte, rode leeuw met een fakkel in zijn rechter voorpoot. In het midden een groene golven de baan het symbool voor de natuur.
Het schild wordt gedragen door twee zwarte olifanten waarvan alleen de voorkanten zichtbaar zijn.
Boven het schild is een kroon geplaatst met in het Frans de naam van het land.
Over de rode balk waarop de olifanten staan hangt een geel lint met de tekst: Unité Travail Progres ("Eeenheid, Arbeid, Vooruitgang").
CONGO-KINSHASA.
Officieel de Democratische Republiek Congo. Het land was een voormalige kolonie van België.
Het land grenst aan Congo-Brazzaville, de Centraal-Afrikaanse-Republiek, Zuid-Soedan, Oeganda, Rwanda, Berundi, Tazania, Angola en de Angolese enclave Cabinda.
Kongo betekend "jager" in het Kikongo.
Tussen 1971 en 1997 stond het land bekend onder de naam Zaïre.
De hoofdstad is Kinshasa en het land is een republiek.
Buiten het Frans kent het land nog meerdere talen: Lingala, Kikongo, Swahili en Luba-Kasai.
Het land heeft een oppervlakte van 2.344.858 km², waarvan 3,3% water.
De bevolking is voor 80% christen en verder inheemse geloven.
In de 15e eeuw was het land een koninkrijk, maar door de slavenhandel kwam hier een einde aan.
Van 1870 tot 1960 was het een kolonie van België. Op 30 juni 1960 werd het een republiek, maar door etnische burgeroorlogen zou het uiteindelijk drie republieken kennen.
VLAG VAN CONGO-KINSHASA.
Voordat de huidige vlag op 18 februari 2006 werd aangenomen keende het land reeds zes verschillende vlaggen.De vlag bestaat uit een lichtblauw veld met in de linker bovenhoek een gele vijfpuntige ster. Van linksonder naar rechtsboven wordt het blauwe veld in tweeën gedeeld door rode band met aan iedere zijde een smalle gele band.
Het ontwerp van de vlag is gebaseerd op de Association Internationale Africaine.
WAPEN VAN CONGO-KINSHASA.
Het wapen is net als de vlag reeds verschillende keren gewijzigd. Het huidige wapen is sinds 2006 in gebruik.
Het wapen toont de kop van een luipaard met aan de linkerzijde een slagtand van een olifant een aan de rechterzijde een speer.
Het geheel wordt aan drie zijden omringt door een rode balk met het nationale motto: Justice, Paix, Travail ("Rechtvaardigheid, Vrede, Arbeid"). De afbeeldingen rusten op een roze geleurd stuk rotsblok.
DJIBOUTI.
Officieel de Republiek Djibouti. Het is een voormalig Frans protectoraat wat bekend stond onder de naam Frans-Somaliland.
Het land is gelegen in de Hoorn van Afrika en het grenst aan Ertrea in het noorden, Ethiopië in het westen en zuiden, Somalië in het zuidoosten en aan de wateren van de Rode Zee, de Golf van Aden en Jemen.
De afstand tussen het vaste land van Djibouti en Jemen op het Arabisch Schiereiland bedraagt slechts 20 km.
De hoofdstad heeft de zelfde naam als het land wat een oppervlakte heeft van 23.200 km² met maar slechts 0.08% aan water.
De taal is Frans, Arabisch, Somalisch en Afar. De bevolking is voor 94% islam en een zeer klein percentage christen.
Het land voerde reeds handel met de oude Egyptenaren en na val van de farao's kwam het onder Arabische invloed.
In 1977 werd het land officieel zelfstandig, maar kende tot 2001 conflicten met de Afar-rebellen.
VLAG VAN DJIBOUTI.
De vlag werd voor het eerst getoond op 25 juni 1877 de dag van de onafhankelijkheid.
De vlag bestaat uit twee horizontale banden met lichtblauw boven en groen onder, met in de linker zijde een witte driehoek met een vijfpuntige rode ster.
WAPEN VAN DJIBOUTI.
Het wapen werd officieel in gebruik genomen op 25 juni 1977 na het verkrijgen van de onafhankelijkheid.
De randen van het wapen worden gevormd door lauriertakken in twee kleuren groen.
Tussen deze in ovaal geplaatste takken staat in het midden een speer met daarvoor een schild. Boven de punt van de speer een rode ster.
Aan de onderzijde van de speer steken aan ieder zijde een bruine hand naar buiten met erin een kapmes.
De twee handen symboliseren de twee volken van Djibouti: de Afar en de Issa.
EGYPTE.
De officiële naam is Arabische republiek Egypte en is lid van de Arabische Liga.Gedurende de WO-I was het land Brits protectoraat en in 1922 kreeg het een gedeeltelijke onafhankelijkheid onder Brits toezicht. In die tijd was het een koninkrijk.
Gedurende de WO-II werd er zwaar strijd geleverd om het land tussen de Duitsers met de Italianen tegen de Britten.
In 1952 werd door een staatsgreep de koning afgezet en werd het een republiek.
Het land ligt in het noordoosten van Afrika, maar door het schiereiland Sinaï ook gedeeltelijk in het werelddeel Azië.
Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse zee, in het oosten aan Libië, in het zuiden aan Soedan, in het noord-oosten aan Israël en in het oosten aan de Golf van Suez en de Rode Zee.
Het Suez Kanaal is de scheiding tussen Afrika en Azië.
Het land is een republiek en heeft een oppervlakte van 1.002.000 km² met slechts 0,6% water. De hoofdstad is Caïro en de voertaal Arabisch.
De bevolking is voor meer dan 90% moslim en kent een kleine 10% van Koptische christenen.
Grote delen van het land worden bedekt door woestijn en van de Sahara. Vruchtbare landbouw gebieden bevinden zich langs de rivier de Nijl en aan de noordelijke kuststreken.
De geschiedenis van het land is een van de oudste menselijke geschiedenissen met als oudste beschaving het Oude Egypte.
VLAG VAN EGYPTE.
In deze vlag, welke werd aangenomen op 4 oktober 1984, vinden we de Pan-Arabische kleuren terug.De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren rood - wit - zwart. In het midden op de witte baan staat de afbeelding van de adelaar van Saladin in een goudkleur.
Het rood symboliseert de Revolutie in Egypte, het wit voor een stralende toekomst en het zwart herinnert aan de donkere tijd van de revolutie. Het land kende vanaf 1925 tot 1984 vijf verschillende vlaggen.
WAPEN VAN EGYPTE.
Het wapen van Egypte toont de adelaar van Saladin in goudkleur.Saladin was de stichter van de Arabische landen en voerde een strijd tegen de christelijke overheersing van Jeruzalem gedurende de tijd van de kruistochten.
De adelaar kijkt naar links en houdt in zijn klauwen de naam van het land in het Arabisch: "Jumhuriyat Misr al-Arabiya".
Op de borst van de adelaar een wapenschild met de kleuren van de vlag in het verticaal.
(note; veel Arabische landen gebruiken de zelfde adelaar en het wapen van Irak is gebaseerd op dat van Egypte.)
Zie vervolg: AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten