vrijdag 23 oktober 2015

HOOGTEPUNTEN VAN ITALIË. SIENA. (DEEL 12).

HOOGTEPUNTEN VAN ITALIË.

NOORD-TOSCANE.

SIENA. (12)


Na de vorige avond te zijn teruggekeerd in ons hotel Marrani in Ronta, was het voor- en na het avondeten uitgebreid ervaringen en meningen uitwisselen, onder het genot van een drankje, over de dag in Florence.
We waren het er over eens dat de 'Florence City Walk' ons roet in het eten had gegooid, maar wat we hadden gezien meer dan de moeite waard was geweest.
Deze ochtend vertrokken bijtijds met de bus naar Siena om daar onze ogen te kost te geven.
Zo passeerden we weer een groot stuwmeer.

SIENA.

Siena is een stad gelegen in de regio Toscane. De stad heeft een oppervlakte van 118 km² en ligt 322 meter boven de zeespiegel.
Siena was een Etruskische nederzetting en een kleine Romeinse stad.
Begin van de 5e eeuw werd het de zetel van de bisschop, maar pas in de 12e eeuw begon de stad zelfstandig te worden.
Tijdens de middeleeuwen was Siena een rivaal van Florence op het gebied van kunsten. De stad werd in 1348 zwaar getroffen door de zwarte dood, de pest, en heeft daarna nooit haar oude glorie meer hervonden, mede omdat het de rivaliteit met Florence niet aankon. Tot 1557 behield de stad haar autonomie binnen Toscane.
Siena bestaat uit 17 stadswijken (contrade). Elke contrade heeft zijn eigen naam, vaandel, wapenschild en kerk. Zij doen jaarlijks mee met de Palio, de paarden race, op het centrale plein.


Van de oude ommuring van de stad zijn nog steeds resten te vinden.
Sinds 1995 staat de historische binnenstad van Siene op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

We betreden het oude stadsdeel via de Porta Fontebranda en wandelen naar de San Domenico-Basiliek.

   

SAN DOMENICI-BASILIEK.

of BASILIEK  VAN SANTA CATHARINA.

Met de bouw van de streng gotische basiliek werd 1226, geheel uit baksteen, begonnen door de Dominicanen die het rechthoekige middenschip en het dak bouwden. Het gebouw lag even buiten het centrum van Siena op de Camporegio-heuvel. In 1300 werd de crypte gebouwd en deze was zo groots van opzet dat zijzelf ook een kerk werd.
In 1340 werd de klokkentoren gebouwd en in 1465 kwam het bouwwerk gereed. In 1532 was er een brand en in 1798 werd de kerk vrijwel geheel verwoest door een aardbeving, maar daarna weer geheel herbouwd. In 1935 werd zij na een lange periode van verwaarlozing gerestaureerd. Ook nu in 2015 stond een deel van de binnenzijde in de restauratie steigers.
De kerk heeft de vorm van een Egyptisch kruis en heeft één schip. Het is niet zozeer dat men in deze kerk de heilige Dominicus vereerd, maar alles draait hier om de heilige Catharina. Aan de rechterzijde van het schip bevindt zich de San Catherinakapel.
Hier bevindt zich het meesterwerk van Sodoma "De verrukking van de H.Catherina en haar bezwijming". 
 Catharina zorgde ervoor dat de paus en diens curie in 1376 weer naar Rome terugkeerden, na een verblijf van 67 jaar in het Franse Avignon.

Het lichaam van Catharina is begraven, zonder hoofd, in de Santa Maria sopra Minerva te Rome.


Bij het altaar staat een marmeren tabernakel van Giovanni di Stefano uit 1466 dat het hoofd van de Heilige Catharina bevat.
De kapel werd door Sodoma bijna in zijn geheel beschilderd met fresco's.
We verlaten deze basiliek en besloten ons hoofd maar bij de rondleiding te houden in plaats van het te verliezen.
We wandelen door de smalle straatjes met de hoge huizen en ontdekken aan de gevels ijzeren ronde ringen.

Sommige van deze ringen zijn bevestigd aan een fraaie gebeeldhouwde steen die in de gevel is gemetseld.
Ander hebben weer een zwaar pen waarmee ze in de muur vast zitten en welke een fraaie afbeelding heeft.

Natuurlijk onze vraag aan de gids waar deze ringen wel voor mochten dienen.
Het dateert uit de tijd dat men zich en de eventuele bagage verplaatste met een paard of een ezel. Deze ringen waren dan ook in de gevels geplaatst om het rij- of lastdier aan vast te binden zodat ze konden weglopen. Ach ze waren zo dom nog niet in die tijd.
We vervolgden onze weg en bereikten een klein pleintje met een standbeeld. Aan dit pleintje is het Palazzo Salimbeni gelegen.


PALAZZO- SALIMBENI. en PANNOCCHI.  


Het kleine plein wordt aan drie zijden door fraaie paleis gevels omgeven. het achterste is Palazzo Salimbeni, een gotisch bouwwerk ui de 14e eeuw, uitgebreid en gerestaureerd door Giuseppe Partini in 1879.
Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, de tweede verdieping heeft zes elegante driedelige vensters met spitsbogen waar adellijke wapens  op staan afgebeeld. Het palazzo is het hoofdkantoor van de oudste bank in Italië, de Monte de Paschi di Siena, opgericht in 1472.
Midden op het plein staat het standbeeld van de econoom Sallustio Bandini, gemaakt door Tito Scarrocchi in 1882.


Rechts op het plein staat het Renaissance Pallazo Pannocchi, de bouw ervan werd begonnen door Giuliano da Maiano in 1470 voor Ambrogio Spannocchi, de schatbewaarder van paus Pius II en werd afgemaakt door Partini in 1880.
In de gevel zijn fraaie tweedelige boogvensters aangebracht met glas-in-lood ramen.  


Opvallend is de uitstekende dakrand met een versiering die niet alledaags is. In de in vakken verdeelde rand zijn 'openingen' aangebracht waaruit hoofden steken met daarboven weer een versiering.

PALAZZO TOLOMEI.

Dit is het oudste, reeds in 1205 genoemde, maar in 1267 volledig verbouwde palazzo van Siena wat door particulieren is gebouwd.
Het is in stenen opgetrokken en heeft twee rijen tweedelige vensters met spitsbogen waarin klavervormige openingen zijn te zien.
Thans is het gebouw het hoofdkantoor van de Cassa di Risparmio di Firence.
We wandelen verder en bereiken het beroemde plein van Siena 'de Campo'.


Het is niet alleen het gehele aanzicht van het plein met de daarom heen gelegen gebouwen, maar ook de geschiedenis van de twee keer per jaar gehouden paarden races, 'De Palio',  tussen de 'Contrade', de stadswijken van de stad.


                            Zie vervolg: HOOGTEPUNTEN VAN ITALIË. SIENA. (DEEL 13)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten