woensdag 5 januari 2022

RUSSIAN VOLUNTEER FLEET. (RUSLAND)

 


VLOOT VAN VRIJWILLIGERS.




RUSSIAN VOLUNTEER FLEET.

De Russian Volunteer Fleet staat in Rusland bekend onder de naam Dobroflot of Dobrovolny, wat "Vrijwillege Vloot" betekend. 
Ook bekend als de Russische Vrijwilligersvloot.

(Kherson uit 1896.)

De Dobroflot werd opgericht in de nasleep van de Russische-Turkse oorlog van 1877 tot 1878, in de tijd dat het land nog keizerrijk was, met de bedoeling Rusland te voorzien van een vloot van snel bewapende koopvaardijschepen. Tegen de tijd dat de eerste drie schepen in juni 1878 van de Hamburg American Line werden gekocht, was de oorlog al voorbij en werden de schepen in plaats daarvan eerst gebruikt als troepentransportschepen om Russische soldaten uit Turkije te repatriëren en vervolgens als koopvaardijschepen in vredestijd.


                           ( Smolensk uit 1901.)

De oprichting van de Dobroflot was het begin van een wapenwedloop tussen 's werelds grootste maritieme mogendheden, waarbij regeringen de bouw van particuliere koopvaardijschepen zoude subsidiëren, op voorwaarde dat deze beschikbaar zouden zijn voor conversie naar hulpkruiser in oorlogstijd.


Gedurende haar hele bestaan heeft Dobroflot onschatbare diensten geleverd voor zowel de regering als de economische ontwikkeling van Rusland, met name het Russische Verre Oosten, waarbij Dobroflot de eerste maritieme verbinding tot stand bracht tussen Vladivostok en Europees Rusland.

Bovendien werden de schepen van Dobroflot gevorderd voor marinediensten tijdens zowel de Russische-Japanse oorlog als de Eerste Wereldoorlog, waardoor de oorspronkelijke bestaansreden van Dobroflot werd vervuld.


Na de Russische Revolutie en de Russische Burgeroorlog, van 8 maart 1917 tot 16 juni 1923,  raakten de schepen van de vloot verspreid over verschillende landen, en het communistische Sovjet Rusland spande zich via internationale rechtbanken in om ze terug te krijgen.
Dobroflot werd in 1922 weer in gebruik genomen en in 1925 opgenomen in de Sovtorgflot ("Sovjet-commerciële vloot")
De huidige vloot is actief in de zeevisserij, als moederschip of bunker- bevoorradingsschip.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten