vrijdag 21 januari 2022

BEAVER LINE. (CANADA)

 

        ONDERDEEL VAN DE

 CANADIAN PACIFIC RAILWAY.




BEAVER LINE.

De Beaver Line, een Canadese rederij van de Canada Shipping Company. De rederij was eigenaar van het ss. Mount Temple.
De rederij voerde een vlag met in het midden een afbeelding van een bever, het nationale dier van Canada.
 
De Beaver Line werd in 1867 opgericht als de Canada Steamship Company. het bedrijf had eerst vier zeilschepen van 1.000 ton besteld met namen van de Canadese Grote Meren; Lake- Ontario, - Eire, - Michigan en - Huron. Ze werden deels vervangen door het tweedehands schip Lake Saint Clair in 1872.

(Zeilschip Lake Suprior uit 1868.)

In 1872 charterde de rederij op experimentele basis stoomschepen voor passagiers- en vrachtvervoer. Het bedrijf begon in 1874 met het bestellen van eigen stoomschepen.

Vanwege de bever op hun vlag werd het bedrijf al snel bekend als de Beaver Line. het was in 1883 geen erg bekende lijn bij Noorse emigranten. De lijn werd toen vaak of gewoon "Beaver" genoemd. De lijn onderhield een dienst van Liverpool naar Quebec en Montreal. Hierdoor moesten Noorse emigranten via Engeland reizen, om daar op de Beaver Line- schepen in te schepen. De meest gebruikelijke route was via Hull met de Wilson Line en met de trein van Hull naar Liverpool.


In 1875 voerde de Canada Shipping Company Ltd een dienst uit van Liverpool naar Canada en naar Portland, Maine en Baltimore in de Verenigde Staten. Er waren af en toe reizen vanuit Londen. In 1881 werd een dienst in New York ingehuldigd en in 1887 begonnen tussenliggende oproepen in Boston. In 1883 werd het agentschap in Kriatiania, Ths. C. Hansen, gemachtigd om emigranten uit Noorwegen via Liverpool te vervoeren met stoomschepen van de Canada Shipping Company - Beaver Line naar Amerika en naar verdere eindbestemmingen.

het bedrijf ondervond moeilijkheden in de vroege jaren 1890 en in 1894 toen aandeelhouders onder Canada Shipping Company Ltd de controle overnamen. Ze schorten de afvaarten op tot het voorjaar van 1895, toen de schuldeisers een betaling ontvingen.
Een nieuw bedrijf, Beaver Line Associated Steamers werd gelanceerd in november 1897 en exploiteerde wekelijks een dienst van Liverpool naar Quebec en Montreal in de zomer naar Halifax en Portland in de winter, met een tussen aanloop naar Moville in Ierland in december 1898 vereffende de oudere rederij Dempster & Co de uitstaande vorderingen van Beaver Line. Er waren twee afvaarten van Batum in de Zwarte Zee naar Halifax in december 1898 en het bedrijf maakte haar laatste trans-Atlantische overtocht op 20 mei 1899.

De diensten werden later in in mei 1899 hervat onder de naam Beaver Line of Steamers (Elder Dempster & Co.)

In 1903 werden de diensten van de Beaver Line overgenomen door de Canadian Pacific Line, welke de rood-wit geblokte vlag voerde.





SS. MOUNT TEMPLE.

Het ss. Mount Temple werd in 1901 in Walker-on-Tyne, Engeland gebouwd en werd op 18 juni 1901 te water gelaten voor de Elder Dempster's Beaver Line.
De ss. Mount Temple was een van de schepen die op 14 april 1912 reageerde op de noodsignalen van de ss. Tatanic.
Het schip werd in 1916, gedurende oorlogshandelingen door de Duitsers met een gecamoufleerd kopvaardijschip tot zinken gebracht op 6 december.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten