donderdag 13 januari 2022

DROGHEDA STEAM PACKET COMPANY. (IERLAND)

 

        MET TURKS SYMBOOL

                  IN DE VLAG.



DROGHEDA STEAM PACKET COMPANY.

De Drogheda Steam Packet Compagny werd in 1826 opgericht als de Drigheda Paddle Steamship Co. Het leverde scheepvaartdiensten  tussen Drogheda (Ierland) en Liverpool van 1825 tot 1902, in welk jaar het werd overgenomen door de Lancashire and Yorkshire Railway.

De raad van bestuur bestond uit Robert Pentland, burgemeester van Drogheda, John Leslie Foster, het parlementslid voor County Louth, Blayney T. Balfour, St. George Smith, James McCannn, Patrick Ternan, Nathaniel Hill, Patrick Boylan, John Woolsey en William Rodger.

Op 13 november 1826 arriveerde het ps. (propellerschip)Town of Drogheda uit Schotland. Ze maakte haar eerste reis naar Liverpool op 26 november in 14 uur. 
Tot 1829 werd wekelijks een dienst uitgevoerd, varend vanuit Drogheda op vrijdag en terugkeer op dinsdag onder het gezag van kapitein M. Owners. Ze was in dienst tot 1846, toen ze werd verkocht.

In 1829 huurde het bedrijf tijdelijk de schepen Liffey en Mersey van de City Steam Packet Company om de afvaarten te verhogen tot drie per week.
Deze werden teruggegeven na de oplevering van het nieuwe schip ps. Fair Trader het einde van dat jaar.

Verdere expansie was er in de jaren 1830 door de komst van de schepen ps. Green Isle, Irishman en Grainne Ueile. De ps. Faugh-a-Ballagh werd in 1844 aangekocht, het eerste schip met een stalen romp. Dit werd gevolgd door de Brian Boroimhe en de St. Patrick in 1846.

In 1902 werden de activa van het bedrijf overgenomen door de Lancashire and Yorkshire Railway voor een bedrag van 80.000 Britse ponden.

De betekenis van de huisvlag van de rederij terug te voeren naar het jaar 1845 toen de Grote Ierse hongersnood heerste en meer dan een miljoen mensen overleden.
De Ottomaanse Sultan en tevens Kalief Abdulmecid verklaarde dat hij 10.000 sterling wilde sturen naar de Ierse boeren, maar de koningin van Engeland verzocht de sultan om alleen 1.000 sterling, omdat zij zelf maar 2.000 sterling had gestuurd.
De sultan zond de 1.000 sterling, maar stuurde in het geheim drie schepen vol met etenswaren vol de hongerige bevolking.
Ondanks de pogingen van de Engelsen om te voorkomen dat de schepen Ierland zouden bereiken, lukte het de schepen toch uiteindelijk om in het geheim de haven van de stad Drogheda te bereiken en het voedsel te lossen.
Als dank voerde de rederij van de stad de groene vlag met een liggende halve maar en een witte vijfpuntige ster.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten