donderdag 6 januari 2022

LLOYD BRASILEIRO. (BRAZILIË)

 

   

  VAN KEIZERLIJK NAAR

          REPUBLIKEINS.



LLOYD BRASILEIRO.

Lloyd Brasileiro (Lloyd Brasileiro Navigation Compagny), ook wel Loide Brasileiro genoemd, was en is weer een staatsbedrijf of parastatale Braziliaanse rederij. 

                             (Vlag van het Brazilaanse Keizerrijk.) 

De rederij werd opgericht op 19 februari 1894, het jaar van de oprichting van de Braziliaanse Grondwet, dat de proclamatie van de Republiek volgde.
Brazilië was vroeger een Portugees Keizerrijk, maar werd reeds op 7 september 1833 onafhankelijk en bleef een keizerrijk tot 15 november 1889 toen het land een republiek werd. Koning Peter I van Portugal regeerde van 1822 tot 1831 en Peter II van 1831 tot 1889. Ook de Portugese koning Johan VI kreeg de titel keizer van Brazilië na de onafhankelijkheid.


Tijdens de regering van Maarschalk Deodoro da Fonseca, een militaire en politieke Braziliaanse eerste president van Brazilië werd de staatsrederij opgericht door onteigening en samenvoeging van meerdere redrijen.

Als een van de winnaars van de Tweede Wereldoorlog nam Brazilië Duitse schepen op in haar staatsvloot die tijdens de oorlogsperiode in beslag waren genomen.
De schepen werden in de jaren negentig door de overheid verkocht.



In 1991 verscheen het bericht; "Lloyd Brasileiro" is terug. Lang duurde het niet. In de maanden juli en augustus van 1992 werden de schepen van de rederij teruggehaald naar Brazilië om beslaglegging te voorkomen. De rederij was op dat moment geen lid van de Joint Container Service (JCS) maar na enkele afvaarten trad ze alsnog tot de JCS toe.
De terugkeer van Lloyd Brasileiro is voor alle lijnen op de trade, en met name voor de Braziliaanse rederijen Transroll en Aliance, een tegenvaller. Zij hadden gehoopt dat de Braziliaanse regering de staatsrederij zou hebben geliquideerd. De regering koos er echter voor om de rederij weer te steunen, waarbij het de bedoeling is Lloyd Brasileiro in de naaste toekomst te privatiseren.

Het bedrijf werd in oktober 1997 ontbonden, tijdens de regering van president Fernando Henrique Cardoso met het nationale privatiseringsplan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten