donderdag 26 augustus 2021

ALLAN LINE ROYAL MAIL STEAMERS. (ENGELAND)

 


POST EN HANDEL TUSSEN 

SCHOTLAND EN CANADA.

ALLAN LINE.

De Allan Shipping Line werd opgericht in 1819 door kapitein Alexander Allan uit Saltcoats, Ayrshire, voor de handel en transport tussen Schorland en Montreal, een route die al snel synoniem werd met de Allan Line.
Tegen de jaren 1830 had het bedrijf kantoren in Glasgow, Liverpool en Montreal.
Alle vijf zonen van Kapitein Allan waren actief betrokken bij het bedrijf, maar het was zijn tweede zoon, Sir Hugh Allan, die de tweede generatie leidde. In 1854 lanceerde Hugh de Montreal Ocean Steamship Company als onderdeel van de Allan Line en twee jaar later verdreven door Samuel Cunard om de controle om het Royal Mail contract tussen Groot-
Brittannië en Noord-Amerika over te nemen. In de jaren 1880 was de Allan Line 's werelds grootste particuliere scheepvaartonderneming. 


In 1891 nam het bedrijf de State Line over, welke was opgericht in 1872, en werd daarna vaak de Allan & State line genoemd.
In dat zelfde jaar kwam de Allan Line-stoomboot 'Carthaginian' in aanvaring met de York River Line-stoomboot 'Charlotte' in de vaargeul bij Baltimore Maryland. Beide schepen raakten beschadigd maar zonken niet.
In 1897 voegde Andrew Allan de verschillende takken van het Allan-scheepsimperium samen onder één bedrijf , Allan Line Steamship Company Ltd, Glagow.
Het bedrijf had toen kantoren in Boston en Londen toegevoegd.


                                             (ss. 'Parisian'.)

In 1905 was het stoomschip 'Parisian' van de Allan Line betrokken bij een aanvaring met de 'Albano' bij Halifax, Nova Scotia.
Volgens het het onderzoek van Reports of Cases Relating to Maritieme Law zouden de eigenaren van de 'Albano'  schuldig zijn en voor de schadekosten moeten opdraaien.




In 1917, onder beheer van Sir Montagu Allan, die de derde generatie van de Allan-familie vertegenwoordigde, werd het bedrijf gekocht door de Canadian Pacific Steamships Ltd, en het jaar daarop was de naam Allan uit de commerciële scheepvaart verdwenen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten