maandag 3 februari 2014

FUSUS. M.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 1-F)

M.S. FUSUS.

15 MEI 1981 T/M 19 SEPTEMBER 1981.Tijdens het binnen liggen in de haven van Abu Dhabi kregen we iedere dag een Engels talige krant aan boord. Deze verhaalde over het feest dat de bevolking had gevierd ter ere van de verjaardag van de President Sheikh Zayed. Bij het nader bekijken van de afbeelding vond ik me zelf daar op terug. (zie pijl.)

In het begin van de maand september kwam er een einde aan het charter voor de Abu Dhabi National Oil Company. Zo maakten nog een reis van Ruwais naar Dubai maar deze keer bestond de lading uit zware stookolie voor schepen. Het schip werd zo van wit naar zwart wat haar lading aangaat.


Dubai was een verademing vergeleken met Abu Dhabi. In de hotels was het tenminste mogelijk om een biertje te kopen al was het in een afgescheiden ruimte waar alleen westerlingen mochten komen. Zolang we in de territoriale wateren van de emiraten waren en onder het charter van ADNOC was het niet toegestaan om enige alcoholische consumptie aan boord te hebben buiten het douanezegel. 
Het mooiste was uren lang door de overdekte soek (markt) te wandelen waar de goud- en de zilversmeden waren gevestigd. Men zegt dan wel eens; "Het is allemaal goud dat er blinkt", maar daar was het wel zo.
De meest uiteenlopende prachtige sieraden werden er vervaardigd en verkocht als bruidsgeschenk  bij huwelijken.


Ook werden hier de oude ambachten nog uitgeoefend voor het versieren van de kromme dolk en het gevest. Een ambacht dat vaak nog van vader op zoon wordt doorgegeven. Hier in Dubai waren de mensen op straat ook een stuk vriendelijker tegen de westerling en kregen we vaak zoete thee aangeboden als we stonden te kijken naar het vakwerk.

Na de reis op Dubai was het chartercontract verlopen. We kregen orders om terug te varen naar Ruwais om daar een lading lichte ruwe olie te gaan laden voor Singapore.


Onderweg naar Ruwais kwamen we deze sleep tegen van een tanker welke een explosie had gehad in het achterschip en de ketelinstallatie geheel naar buiten was geslagen. 


( Olie productie platform in de Arabische Golf.)


Zo kwam er een einde aan een zeer warm contract in de Arabische Golf. Een tijd dat pas als de 'Koperen ploert' was ondergegaan het was te harden aan dek.  


( Met een beetje fantasie kon je het aan de horizon horen sissen als de zon onderging.)

Dat er olie genoeg was in de Emiraten en dat deze miljoenen dollars opbracht was duidelijk te zien aan de enorm grote en dure auto's waarin ze rijden en het bouwen van enorme dure projecten.
Maar water zou wel eens in de verre toekomst duurden kunnen worden dan de olie.

Onderweg naar Singapore kreeg ik en enige andere collega's het bericht dat we daar afgelost zouden worden om met verlof te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten