woensdag 4 januari 2023

ROTANPLANT EN VRUCHTEN.

 

   EEN VRUCHT MET EEN 

      SLANGENSCHIL EN 

        ZUUR SMAKEND.




ROTANPLANT.

Rotan, ook bekend onder de naam ratan, is de naam voor voor ongeveer 600 soorten klimplanten uit de Oude Wereld die behoren tot de familie Calamoideae, en is een palmsoort.
De meeste van soorten van deze familie bevinden zich in de oerwouden van Zuidoost-Azië, maar komen ook voor in het tropische deel van Azië en Afrika.
De meeste rotanpalmen worden ecologisch beschouwd als lianen vanwege hun klimgewoonten in tegenstelling tot andere palmsoorten. Een paar soorten hebben ook boomachtige of struikachtige gewoonten. De stengels van de plant vertonen geen secundaire groei, wat betekend dat de diameter van de rotansteel altijd constant is.
Ongeveer 20% van de rotansoorten is economisch belangrijk en wordt traditioneel gebruikt in Zuidoost-Azië bij de productie van rieten meubels, manden, geweven matten en ander handwerk.



De rotanstengel zit van onder tot boven vol met scherpe doornen die de steel met onderlinge afstanden volledig omringen.
Deze scherpe doornen fungeren als haken om te helpen bij het klimmen over andere planten en om herbivoren af te schrikken.

De rotan kent twee soorten van bloei: hapaxanthy en pleonanthy. Planten met de eerste soort bloei, bloeien slecht één keer waarna ze vrucht dragen en afsterven.
De planten met de tweede soort bloei kunnen constant bloeien en vrucht dragen. Deze soort heeft ook de juiste kern om gebogen te worden.





ROTAN FRUIT.

Het fruit van de rotanpalm groeit in trossen.
De schil van de vrucht heeft net als bij de salak vrucht (slangenfruit) een vorm van een slangenhuid, en is gemakkelijk af te pellen.
De vrucht heeft een lengte van 2,5 centimeter en een diameter van 3,8 centimeter
Het inwendige van de vrucht bestaat uit drie secties vruchtvlees, met in elke sectie kleine zaden, en heeft een scherp zure smaak die de speekselklieren doen werken.
Een lokaal gerecht is het vruchtvlees te stoven met varkensvlees en groente.


1 - De vrucht bevat werkzame stoffen die in de schoonheidsproducten wordt gebruikt.
2 - Wordt veel gebruikt in een dieetmenu.
3 - Is goed voor de ogen van de mens.
4 - Levert energie voor de hersenen.
5 - Kan bloedarmoede genezen.
                  6 - Goed voor het hartorgaan.
                  7 - Geneesmiddel bij diarree.
                  8 - Wordt gebruikt bij de strijd tegen kanker.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten