dinsdag 24 januari 2023

SATÉ.

 

         EEN GERECHT 

   UIT VERSCHILLLENDE 

        SOORTEN VLEES.


SATÉ.

Saté is een vleesgerecht in Indonesië dat bestaat zolang als de eilanden zijn bewoond.
Zo heeft ieder eiland zijn eigen bereiding van de satè afhankelijk van het geloof.
Saté babi, varken wordt alleen gegeten op Bali, in Manado (Sulawesi) op Noord-Sumatra en vooral in de Christelijke etnische Chinese wijken van de grote steden.
Het Indonesische / Maleise woord sate is afgeleid van het Tamil woord catai.
Het is geen bijgerecht maar een hoofdgerecht, waarbij witte rijst (nasi putih) of blokjes kleefrijst (longtong), ketupat, rijst gestoomd in klapperblad, komkommer, rauwe uit of atjar met komkommer (atjar ketimoen)
Over het gerecht wordt een saus gegoten: pinda saus, of saus gebaseerd op sambal of ketjap.

Saté is een 'street food' dat je in iedere stad, dorp of waar ook tegen komt.
Van alle de verschillende venters heeft satë  de zelfde smaak, alleen het vlees kan het zelfde zijn.

Van de verschillende vleessoorten onderscheiden we: 
* Saté babi (varkensvlees).
* Saté ajam (kippenvlees). 
* Saté kambing (geitenvlees).
* Saté sapi (rundvlees).
* Saté udang (garnalen).

Ook de eilanden met hun streken en de steden hebben hun eigen saté varianten.
* Saté Betawi komt uit Jakarta.
* Saté Blora komt uit Midden-Java.
* Saté Madura of Madoera komt van het eiland Madura.
8 Saté Padang uit Padang op Midden Sumatra. (rundvlees)

Belangrijk aan de smaak van de saté is hoe het vlees van te voren is gemarineerd.
De saté wordt geroosterd aan dunne bamboe stokjes, die vaak als ze niet verbrand zijn worden gewassen voor hergebruik.

Even een saté-tje pikken is vaak een lekker tussendoortje als je onderweg bent. Je hoeft maar je neus te volgen, want je ruikt ze al van verre. Heb je honger dan loopt het water in je mond.
Maar het is voor een westerling toch even oppassen met de saus die ze er over heen schenken, want sommige kunnen zeer 'heet' zijn.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten