zaterdag 28 januari 2023

LOMBOK PEPERS EN SAMBAL.

 


   DE KLEUR IS AL EEN 

     WAARSCHUWING;

           PAS OP HEET!




LOMBOK PEPERS.

Op grote velden worden op het het eiland Lombok de hete pepers geteeld, maar ook op andere eilanden als Bali en Java.
Het is zo'n massale productie geworden, dat ze machinaal worden geoogst.
Een product dat je overal in Indonesië op iedere markt of winkel tegen komt, vers of gedroogd.
Het zijn niet alleen rode pepers, maar ook gele, oranje en groene, waarbij de laatste nog scherper van smaak zijn dan de rode.
Van oorsprong zijn de chilipepers in Indonesië niet inheems, maar komen uit de tropische gebieden van het Amerikaanse continent.
Via de Spanjaarden en de Portugezen kwamen deze chilipepers in Europa terecht en het waren de Portugezen die deze naar Azië brachten om in hun koloniën te kweken.
Langzaam hebben de chilipepers de zwarte peper uit menig Aziatische keuken verdreven.


De bekendste en heetste peper is de Cayennepeper.
Cayenne is genoemd naar de hoofdstad van Frans Guyana, in het noordelijke deel van Zuid-Amerika, buurland van Suriname.
De naam Guyana is een verbastering van de naam van het land dat de inheemse bewoners gaven aan het land, Guiana, dat zoiets betekend als 'land van de vele rivieren'. Cayenne is weer de Franse verbastering van het woord Guyana.



Deze chilipeper kwam uiteindelijk op het eiland Lombok terecht waar het uitbundig groeit en de naam 'lombok rawit' kreeg. Het eerste deel van de naam verwijst naar het eiland Lombok, en het tweede deel, rawit, is een Javaans woord dat als 'mooi' of 'fijn' vertaald kan worden, maar dan ook in de betekenis van 'fijn gemalen' of 'fijn gehakt'.
De fijn gemalen verse lombok rawit wordt vooral gebruikt voor het maken van sambal.




SAMBAL.

Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen chilipepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd. of rawit, de zeer hete kleine pepertjes, en toevoegingen.
Traditioneel worden de pepers fijn gemaakt in een vijzel, waarna de ingrediënten er aan worden toegevoegd, hierna wordt eventueel het geheel licht gebakken in een wok. Geen vijzel in bezit dan werkt een blender ook. Het zijn de verschillende ingrediënten en de verdere bereidingswijze die de verschillende sambal soorten hun naam geven. Alleen in Indonesië bestaan reeds meer dan 300 verschillende sambals.

BEKENDE SOORTEN SAMBAL.

* Sambal oelek: van rode pepers, zout en beetje suiker. (oelek is wrijven).
* Sambal badjak: gebakken, kruidige sambal.
* Sambal badjak udang: gebakken kruidige sambal met garnalen.
* Sambal bawang: milde sambal met verse uien.
* Sambal manis: pittige, zoete sambal (manis is zoet)
* Sambal pecel: sambal gemaakt van verse pinda's.
* Sambal goreng: gebakken sambal.
* Sambal brandal: gebakken, pittige sambal.
* Sambal djahe: milde sambal met verse gember.
* Sambal djeruk: milde , licht-zure sambal (djeruk is een limoen).
* Sambal ajam: sambal met gekookte kip.
* Zo zijn er nog veel meer soorten, te veel om op te noemen. Ik wens u eet smakelijk (Selamat makan).

Tip: Heeft u een te echt hete sambal gegeten, dat de vlammen uit de mond slaan, dan helpt een slok water echt niet.
Neem een goede lepel vol met gekookte rijst en koud daar op, het branderige gevoel in de mond zal verdwijnen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten