VOOR EEN FRISSE ADEM
EN IN HET ETEN.
KARDEMOM.
Het is een inheemse plant uit het zuiden van India, ook bekend onder de naam groenen kardemom.
De bladsteel en de bladeren zijn het zelfde van structuur als die van de gemberplant, met dit verschil dat bij de kardemomplant onder uit de bladsteel scheuten uit komen die bloeien en de kardemom zaden leveren.
Als de bloemen uitgebloeid zijn, laten ze kleine ovale vruchtjes achter die zullen volgroeien, met daarin de zaden.
Kardemonzaden zijn een dure specerij en daarom wordt vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen in de keuken gebruikt.
Kardemom heeft een zoete scherpe geur en smaakt naar bergamot, een kleine peervormige citrusvrucht, citroen en kamfer (hout van de kamferboom).
Kardemom wordt onder andere in speculaas en curry's toegepast.
Het wordt verder veel gebruikt in de Indonesische spekkoek als groene kleurstof.
Daarnaast bevorderd het de eetlust en heeft het een zuiverende werking op de adem.
ZWARTE KARDEMOM.
Zwarte kardemom, Latijnse naam Amomum subulatum, komt van de kruidachtige plant uit de gemberplantfamilie.
De soort komt voor in Zuidoost-Azië en wordt vooral verbouwd in Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim.
Zwarte kardemom heeft een warme kamferachtige smaak en een rokerig aroma.
Wordt veel gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten