dinsdag 17 januari 2023

KURKUMAPLANT EN WORTEL.

 

 EEN GELE SPECERIJWORTEL

MET VERSCHILLENDE NAMEN.




KURKUMA.

Kurkuma is een specerij gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma longa
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, in het Surinaams-Nederlands als koenir, in het Nederlands-Indisch als als koenjit en in het Indonesische als kunyit
Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord tumeric.
Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam voor de specerij.
Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd. Het woord was reeds in 1557 in het Nederlands aangetroffen.

De plant is familie van de gemberplant en groeit het best in schaduwrijke gebieden, heeft dezelfde lange groene bladeren. maar een lila-roze bloem.
Het merendeel van de kurkuma komt van enorme plantages in India.

De specerij is mild bitter van smaak en wordt vergeleken met de gember hoofdzakelijk in poedervorm verkocht in de winkels.

In Europa wordt de plant gekweekt in klassen als een seizoenplant die niet vorst bestendig is. Verder voor de bloemen in verschillende kleuren voor de bloemenhandel, waarvan het merendeel naar het buitenland wordt geëxporteerd.

De wortelstok  van de plant is ander gevormd dan die van de gember, ze zijn wat langgerekter
en oranje van kleur.

De kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren.
Het wordt onder andere bij rijst toegevoegd om deze een gele kleur de kleur te geven, de nasi kuning.

TESTEN VAN pH WAARDE.

Papier dat in een oplossing met kurkuma is gedrenkt en vervolgens is gedroogd, wordt als reagens gebruikt om de aanwezigheid van alkali aan te tonen. het krijgt bij aanwezigheid van alkalische stoffen een bruinrode kleur. Het omslagpunt ligt ongeveer bij een pH  van 8 tot 9.

In India wordt de kurkumapoeder gebruikt bij hindoestaanse rituelen. Zo wordt het gezicht en de handen van een bruid geel gekleurd met de kurkuma. 

Verder wordt het in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. Het zou van oudsher gebruikt worden in de Ayurveda. De mensen kunnen kurkuma tot zich nemen als een masker of als thee.

In Azië wordt kurkuma te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.


                                                      Een specerijen- en bloementeelt.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten