AL WEER EEN JAAR VOORBIJ,
DE TIJD STAAT NIET STIL.
JAARWISSELING.
Het is weer de laatste dag van een jaar, het jaar 2022, een jaar van oorlog, geweld, natuurrampen en waanzinnig hoge energieprijzen.
Je vraagt je af, en vooral als je ouder wordt; "Waar blijft de tijd".
OUDEJAARSDAG.
Oudejaarsdag, was de dag van het maken van het beslag voor de oliebollen, gevuld met krenten, rozijnen en sukade in een grote pan.
In een andere pan werd het beslag met bruinbier voor de appelbeignets klaar gemaakt.
Als je dan nog geen spierballen had, dan kreeg die dan wel van het roeren en omkloppen van het beslag.
Beiden werden als ze klaar waren met een vochtige theedoek afgedekt en op een treefje op de haard te rijzen gezet.
De goudreinet-appels werden geschild en van hun klokhuis ontdaan en daarna in dikke schijven gesneden.
Het was nu wachten tot het beslag was gerezen, en intussen werd er afgewassen.
In een grote braadpan werd slaolie gedaan en op baktemperatuur gebracht op het fornuis en dan kon het bakfeest gaan beginnen.
Met een grote lepel werd het oliebollen beslag uit de pan geschept en met een andere lepel in de bakolie geschoven totdat de bovenkant vol was.
De bollen keerden zich vanzelf om bij het bruin worden en werden daarna in een vergiet geschept om uit te lekken.
De appelschijven werden in het bierbeslag omwikkeld en daarna ook hup in de pan.
Al het afgedruppeld beslag werd gebakken uit de pan geschept met een spaan en dat kreeg je dan als kind als voorproefje. Als het bakken achter de rug was werden de oliebollen bestrooid met poedersuiker, en de appelbeignets met suiker vermengd met kaneel.
Ach waar is de tijd gebleven van een keuken vol oliebaklucht? Maar wat heerlijk smulden wij.
Maar wie bakt deze lekkernij tegenwoordig nog zelf zonder de kant en klaar bakmix? Pas op de de keuken niet vettig wordt. Dus maar naar de bakker, de supermarkt of de oliebollenkraam.
Maar ze smaken toch niet zoals toen lang geleden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten