zondag 25 december 2022

LYCHEEBOOM & VRUCHTEN

 

   HAARLOOS EN KLEINER,

FAMILIE VAN DE RAMBUTAN.





LYCHEE.

DE VERBANNEN CHINESE DICHTER SU TUNG-PO VERKLAARDE DAT DE LICHEE-VRUCHT DE ENIGE TROOST WAS BIJ ZIJN EEUWIGE VERBLIJF.

OP BALI ZEGT MEN DAT EEN ZWERM VLEERMUIZEN EEN BOOM VOL LYCHEES IN ÉÉN NACHT KAAL VRETEN.

De lychee, in het Latijn,  Nephelium litchi Sinensis, in het Indonesisch, lici en in het Balinees, leci, is een groenblijvende, tot 30 meter hoge boom, brede kroon; en de vrucht van deze boom.
De bladeren staan verspreid en afwisselend en hebben een lengte van 12 tot 25 centimeter.
De vier tot acht deelblaadjes zijn ei- tot lancetvormig, toegespitst, 6 tot 15 centimeter lang en 1,7 tot 4 centimeter breed. Ze zijn dun-leerachtig, gaafrandig, aan de bovenzijde glanzend dondergroen en aan de onderzijde  grijsgroen.


De bloemen groeien schermachtig, vertakte, eindstandige, hangende tot 70 centimeter lange bloeiwijzen.
De bloemen hebben vier gelige of groene kelkbladen en geen kroonbladen.

De oorsprong van de Lychee ligt in het zuiden van China. Op Bali is deze boom te vinden tussen Bedugul en Mengwi.
De vrucht is verwant aan de rambutan, de "harige lychee", 
welke minder sappig, zoet en steviger is.



De Lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van drie tot vijf centimeter in doorsnede, met een opvallen rode schil.
De schil voel enigszins leerachtig aan en is licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel, is glazig wit en van stevige structuur. In het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit.
De vrucht smaakt kruidig-zoet, wat te vergelijken is met de smaak van de muskaatdruif, en kraakt enigszins bij het kauwen. De vrucht is ook ingeblikt verkrijgbaar in de de toko en supermarkten.


Lychees verkleuren tijdens het rijpingsproces van groen naar rozerood naar roodbruin.
Ze worden meestal geplukt als ze rozerood zijn voor de verkoop in de supermarkten, maar kunnen direct gegeten worden.
De lychee kan het beste bewaard worden in de fruitlade van de koelkast en zo maximaal één week houdbaar zijn.


De harde schil van de vrucht laat zich eenvoudig openbreken onder de druk van een vinger en/of nagel en vervolgens kan het vruchtvlees van de pit verwijderd worden.

De zaden worden op Bali uitgeperst voor de olie welke weer in de traditionele medicijnen wordt gebruikt.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten