donderdag 1 december 2022

POMELOBOOM EN VRUCHTEN.

 

ONTSTAAN UIT EEN 

  KRUISING TUSSEN 

TWEE CITRUS BOMEN.




POMELO.

De pomelo, Latijnse naam Citrus grandis, in het Indonesisch jeruk besar en in het Balinees juuk bali, is een boomsoort die is ontstaan uit een kruising van pompelmoes, Latijnse naam Citrius maxima en grapefruit, Latijnse naam Citrus paradisi. 
De pomelo is een brede, stekelige boom, die vijf tot vijftien meter hoog kan worden. De jonge takken zijn behaard.
De grote , ovale tot elliptische bladeren hebben een gevleugelde bladsteel.
De bloemen zijn crèmekleurig en drie tot zeven centimeter groot.


 
De citrus familie is van origine een Aziatische vrucht die reeds werd gecultiveerd volgens geschriften in het begin van onze jaartelling.
De pomelo komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië en heeft zich van daaruit verspreid over Indonesië, China, India en Iran.

In de 12e eeuw bereikte de vrucht, stond deze bekend als de "Adam's appel". De Engelse naam is afgeleid van het Franse pomme of appel.

In de 18e eeuw werd de plant vanuit Azië, door de Britse zeekapitein Shaddock, naar de Caraïben gebracht.
De vrucht werd daarom in het Engels ook wel shaddock genoemd.

De vrucht is gevoelig voor bederf door lage temperatuur en kan snel uitdrogen. Wanneer de schil begint dof te worden, is de pomelo rijp.

De pomelo is een grote ronde vrucht die iets peervormig is. De vrucht van 10 bij 30 centimeter is een grote citrusvrucht met een gladde, dikke geelgroene schil. De smaak van het vruchtvlees is lichtbitter, maar zoeter dan van de gele grapefruit.
Het schillen van de vrucht gaat niet gemakkelijk als bij een grapefruit. De dikke schil word meestal rond het vruchtvlees weggesneden.

Op Bali kent men twee soorten, waarvan het vruchtvlees lichtgroen is of zacht rood.
Beide soorten worden gebruikt voor het maken van fruitsalades en uitgeperst als een verfrissende juice.

D energiewaarde van de vrucht is per 100 gram: Koolhydraten 9,62 gram, Eiwitten 0,76 gram, Vet 0,04 gram, Natrium 1 milligram, Kalium 216 milligram, Voedingsvezels 1 gram. Cholesterol 0 milligram.
Een vrucht om slank bij te blijven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten