zondag 4 december 2022

OTAHEITE KASTANJEBOOM & VRUCHTEN.

 


EEN KASTANJEBOLSTER 

   ZONDER STEKELS.



OTAHEITE KASTANJE.

De otaheite kastanjeboom, Latijnse naam Inocarpus fagifer, in het Indonesisch gayam of tolok en het balinees gatep, staat algemeen bekend als de Tahitaanse kastanje of Polynesische kastanje. Otaheite verwijst naar de oude naam voor Tahitie.
De boom uit de peulvruchten familie, Fabaceae, heeft een breed assortiment in de tropen van de zuidwestelijke Stille Oceaan en de Zuidoost-Aziatische regio's.

De Tahitiaanse kastanje is een middelgrote, groenblijvende tropische boom, die een hoogte kan bereiken van 30 meter, hoewel 20 meter gebruikelijker is.
De boom heeft bladkroondiameter van vier tot zes meter diameter.
De stam van de boom kan op borsthoogte een diameter hebben van 30 centimeter en volgroeien tot een diameter van 90 centimeter; de stam is kenmerkend alsof deze uit meerdere stammen bestaat.
De takken zijn spiraalvormig gerangschikt, met secundaire vertakkingen die een dicht netwerk vormen binnen het bladerendak. Het schors is ruw, schilferig en bruin en wordt hoe ouder de boom wordt grijzer van kleur.
De boom heeft een levensduur van tachtig tot negentig jaar.

De donkergroene bladeren zijn eenvoudig, langwerpig, afwisselend en leerachtig, met een lengte van 16 tot 39 centimeter en een breedte van 7 tot 13 centimeter.

De bladsteel heeft een lengte van 5 millimeter. 
De top van het blad is puntig en de basis gelobd, met een hele marge. De nerven zijn tegenoverstaand en geel van kleur..

De bloemen, geurend, hangen in trossen aan de uiteinden van de takken en twijgen. Ze zijn ongeveer 10 centimeter lang en hebben vijf witte tot crème of lichtgele bloemblaadjes.
De bomen beginnen pas te bloeien als ze drie tot vijf jaar oud zijn, waarbij het bloeiseizoen meestal in november en december plaatsvindt en de vruchten in de daaropvolgende januari en februari verschijnen. Dit kan variëren door de plaats van de boom en van jaar tot jaar.

De boom begint pas echt vruchten af te werpen als hij ongeveer acht jaar oud is.
De vruchten zijn enigszins afgeplat, onregelmatig eivormig, afgerond of langwerpig, en aan één uiteinde geflensd. Afzonderlijk of in trossen geproduceerd, ze wegen 50 tot 110 gram en zijn 46 tot 130 millimeter lang, 34 tot 120 millimeter breed. De gladde groene huid bedekt een vezelachtige schaal die de pit vasthoudt. Naarmate de vruchten rijpen, verandert hun kleur van groen naar geel of oranjebruin.

Het zaad is niervormig en zit in de dunne bruine, vezelige schaal. 
Het is relatief groot, met een gewicht van 5 tot 50 gram, een lengte van 20 tot 70 millimeter en een breedte van 16 tot 40 millimeter.
Het zaad is giftig als het rauw is!
Het wordt op Bali dan ook gekookt verkocht op de markt verkocht, geplaatst in een container met water. De smaak is smakeloos.
Het is een bederfelijk zaad, met korte houdbaarheid.
Het fruit wordt gegeten door kakatoes en vliegende vossen die weer fungeren als zaadverspreiders.


De Otaheite kastanje groeit in de vochtige laaglandtropen met een matige tot hoge, gelijkmatig verdeelde of voornamelijk zomerregenval, op hoogtes van nul to 500 meter boven de zeespiegel.
Daar de boom groeit op een breed scala van bodems, waaronder die met een hoog kalk- of zoutgehalte, slecht gedraineerd tot drassig, of met een gemiddelde tot zeer lage vruchtbaarheid, evenals in mild zure tot zeer alkalische kustbodems.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten