zaterdag 24 december 2022

KERSTFEEST OP ZEE.

 

   WENS U ALLEN VER 

 VAN HUIS VREEDZAME

         KERSTDAGEN.




KERSTFEEST OP ZEE.

Ook op zee wordt door de zeevarenden, afhankelijk van het weer, wind, barometer en de positie van het schip Kerstfeest gevierd.
Het zijn voor vele die ver van huis zijn de dagen, dat de gedachten thuis aan de wal zijn bij familie, vrienden en bekenden.
Zo ver het mogelijk is wordt dan ook de salon versierd met dat wat er aan kerstversiering aan boord is. Het is als ze aan boord zijn de taak van van de meevarende echtgenotes van de officieren, maar meestal steekt een ieder de armen uit de mouwen.
Kaarsen zijn aan boord van een schip uit de boze wegens brandgevaar. Is er er geen kerstverlichting aan boord, dan werd die door de technische dienst wel gefabriceerd.
 Had met het geluk in het begin van december een West-Europese haven aan te doen, dan werd er een echte kerstboom ingekocht, die tot de feestdagen koel werd opgeslagen in een van voedselkoelcellen aan boord.
In het kombuis deed de kok zijn toverkookboek open, om met zijn hulpen voor een goed smakelijk kerstdiner te zorgen. Maar niet altijd werkten de weergoden mee mee.









Na een nacht van beestachtig weer en de uitlopers daarvan op Eerste Kerstdag, werd de Kerstviering uitgesteld tot beter weer.

Uiteindelijk vierden we dan Kerstfeest op Zee. Tijdens de kerst-borrel, gezamenlijk met alle opvarenden, buiten zij die op dat moment de wacht hadden, was het het uitpakken van de kerstkist. Een kist vol met kleine nuttige geschenken of aandenken voor al de opvarenden, verzorgt door het Comité Kerstfeest op zee - Nederlandse Zeevarende Centrale.

Vaak was deze kist al maanden aan boord, daar het thuisfront deze vanuit Nederland naar een veilige haven werd verzonden.


In deze kist zat vaak een persoonlijk ondertekende kerstwens van onze regerende vorstin, toen HMS Beatrix, wat een zeer geliefd item was.



Ik wens langs deze weg alle zeevarenden en zij die door hun werk niet deze dagen thuis kunnen doorbrengen met hun geliefden, Vreedzame Kerstdagen en een veilige behouden thuiskomst.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten