maandag 5 december 2022

ANANASPLANT & VRUCHT.

 

DE KUNST IS HET SCHOONMAKEN 

                ZONDER EEN 

       MODERN HULPMIDDEL.




ANANAS.

Een vraag gesteld aan verschillende klanten in een supermarkt bij de fruit afdeling; "Weet u hoe de ananas groeit"?
De meeste klanten moeten een antwoord schuldig blijven en een enkele die het niet weet, wil dat wel een horen.
De ananas groeit niet aan een boom; "ziet u ze al hangen?".
De ananasplant groeit in de volle grond en is familie van de bromelia een plant die u wel zal kennen als kamerplant.

De ananas, Latijnse naam Ananas comosus, in het Indonesisch nanas en ook zo in het Balinees, in het Engels Pineapple, is een tropische plant oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië.
Ten tijde van Christoffel Columbus groeide de plant in heel Zuid- en Midden-Amerika en in het Caraïbisch gebied.
De Spanjaarden introduceerden de plant op de Filipijnen, Hawaï en Guam.
In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt in broeikassen.
Er is een grote variatie in de soorten en de soort die in Indonesië groeit, vooral op Java, is kleiner en zoeter dan de soorten die op Hawaï groeien.

De naam ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen, en betekend 'uitmuntende vrucht'. De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino).



De vrucht van de ananas is een grote samengestelde schijnvrucht.
Binnenin zit zit de verdikte, vlezige, vezelige bloeistengel. 
het vruchtvlees ligt hier omheen en bestaat uit meerdere met elkaar vergroeide bessen en met de onderste delen van de schutbladen.
Het buitenste gedeelte van de ananas bestaat uit de kelk-, de bloemkroonbladeren, het bovenste gedeelte van het vruchtbeginsel en de bruine , vliezige toppen van de schutbladeren. 
De schijnvrucht kan wel 30 centimeter lang en meer dan vier kilogram zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig.
De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, bij het doorrijpen oranjegeel, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoetzuur tot zoet. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn variabel en afhankelijk van de cultuurvariëteit.

Zo kent de ananasplant verschillende soorten van bloemen.
De natuurlijke, of meest voorkomende, bestuiver van de ananas is de kolibrie.
Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid hiervan een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit, is op Hawaï, waar de ananas op grote schaal wordt gekweekt , de invoer van kolibries verboden. 
Zoals bij de bloei bij alle bromelia's kan de bloei van de ananas kunstmatig worden opgewekt door middel van etheen.


Een tijdens het schoonmaken van de ananas verwijderde bovenkant kan opnieuw in de boden worden geplant en zal tot een nieuwe plant uitgroeien. het duurt 14 tot 16 maanden eer de ananas oogstrijp is. Het vroeg oogsten van de hoofdvrucht zorgt voor een tweede oogst van kleinere vruchten, wat een van de redenen is dat het vruchtvlees vaak wordt ingeblikt. 


TEKENEN DAT EEN ANANAS RIJP IS:
* Middelste bladeren bovenop zijn gemakkelijk los te trekken.
* Sterke ananasgeur.
* Stevig veerkrachtig vruchtvlees.
* De ananas heeft glanzende "ogen".


HET SCHOONMAKEN VAN EEN ANANAS.

Tegenwoordig kan men in de winkel een speciaal apparaat kopen om de ananas schoon te maken, maar we doen het gewoon op die manier zoals de lokale bevolking dat doet, en je dus ook thuis kan doen.
1 - Verwijder de kop en de onderzijde van de vrucht.
2 - Snij het buitenste gedeelte van de vrucht weg.
3 - Veelal wordt hierna de vrucht verticaal in stukken gesneden en verwijderd men de harde bloeistengel. Maar iets wat veelal wordt vergeten is eerst de bloempitten (rode pijl) weg te snijden.
Dit doet men door de vrucht in de hand te nemen en deze bloempitten schuin weg te snijden.
De rede hiervoor is, dat in deze pitten van door insecten eitjes zijn gelegd, die bij de mens ziekten kunnen veroorzaken.
In Indonesië en op Bali doen de marktvrouwen dit zeer behendig met een groot mes.

De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
Vers een heerlijk sappige vrucht na iedere maaltijd.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten