woensdag 7 december 2022

KOMKOMMERPLANT EN VRUCHTEN.

 


HET IS GEEN GROENTE, 

   MAAR EEN VRUCHT.




KOMKOMMER.

Als we in Europa spreken over een komkommer, dan moet hij lang en recht zijn, en wordt deze over het algemeen gekweekt in kassen.
Men gaat er vanuit dat de komkommer een groente is, maar het is een vrucht van de komkommerplant, in het Latijn geheten Cucimis sativus, in het Engels Cucumber, in het Indonesische timun of ketimun en in het Balinees ketimun gautung of ketimun guling; bij de laatsten maakt de soort de naam uit.

De komkommer wordt al heel lang gekweekt. men gaat er vanuit dat de vrucht oorspronkelijk uit Azië afkomstig is en via Griekenland, rond 600 v.Chr, in de 16e eeuw West-Europa bereikte.
Vruchten van deze plantensoort zijn de augurk en de bij ons bekende komkommer. het betreft de , onrijpe, nog groene, gele of witte, vruchten.
Ook andere soorten uit de komkommerfamilie worden onrijp gegeten, zoals de courgette. Andere vruchten in deze familie mogen wel rijp worden zoals de kiwano, de meloen en de watermeloen.

(Links mannelijke, rechts vrouwelijke bloemen.)


Aan één stengel van de plant kunne tientallen vruchten groeien. 
De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting de komkommer uit groeit.

De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.
De komkommer plat is een eenjarige plant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden.



In Indonesië en op Bali wordt de komkommer veel meer in de keuken gebruikt dan bij ons in de Westerse-Wereld. Men maakt er onderscheid in de ketimum gantung, de 'hangende komkommer en de ketimun guling de grote liggende komkommer.
In de Aziatische keuken wordt de komkommer meer frequent gebruikt dan in onze keuken. Ze worden rauw in schijven geserveerd als een bijgerecht bij een rijst maaltijd. Soms worden ze gekookt, maar vooral gebruikt in de fruitsalades die aan de straat verkocht worden.

Wanneer er speciaal evenement is, een hanengevecht of een tempelceremonie, dan kan je er zeker van zijn, dat er iemand de ketimun gantung zal verkopen. De meeste mensen eten de vrucht dan rauw als een appel. Ze bijten de buitenkant eraf, eten de binnenkant en spugen de bittere schil uit.

De ketimun guling is een zeer grote komkommer en heeft de maat van een watermeloen. De kleur ervan is groen, soms donkergroen, en heeft gele strepen.
Deze vrucht wordt gegeten als een meloen, maar wordt niet gegeten bij de rijstmaaltijd als de ketimun gantung.
Dit soort fruit is gewoon en bij iedere fruitstal op de markt of langs de weg te verkrijgen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten