donderdag 1 december 2022

RAMBUTANBOOM & VRUCHTEN.

 


   EEN VRUCHT MET 

EEN FRAAIE BIJNAAM.




RAMBUTAN.

De rambutanboom, in het Latijn Nephelium lappaceum, het Indonesisch rambutan en in het Balinees buluan, is een lid van de zeepboomfamilie.
De Nederlandse naam komt van het Maleise woord rambutan; rambut betekend "haar" en met het achtervoegsel '-an' krijgt het de betekenis "harig".
De vrucht wordt ook wel de "harige lychee" genoemd.
Ten tijde dat Singapore nog een Britse kolonie was, kreeg de vrucht een zeer aparte bijnaam. De meeste Britse soldaten hadden veelal roodachtig haar en zodoende noemden de lokale bewoners het de "sergeant ball".


De rambutanboom wordt 25 meter hoog. De afwisselend geplaatste, even geveerde bladeren bestaan uit twee tot acht gespreide, ovale, toegespitste of afgeronde, licht- tot donkergroene, 3 tot 11 en 5 tot 20 centimeter grote deelblaadjes, die een rode nerf hebben en aan de onderkant behaard zijn.
De bloesem heeft witte bloemetjes en is verdeeld over verschillende bloemstelen.




De vruchten groeien in trossen en hebben de kleuren diep karmozijn, geel en lichtgroen. De lichtgroene variant is een nieuw teelt product.

De stekelige, rijp meestal rode schil om vat de eetbare witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel, die aangenaam zoetzuur aromatische van smaak is. De schil is gemakkelijk te verwijderen.
Aan deze zaadmantel zit een ovaal bruin zaad vast. De vrucht is in geheel Zuidoost-Azië zeer geliefd.

De rambutan groeit op Bali op de middel- en hogere hellingen en zijn vooral te vinden in de omgeving van Denpasar, Kuta en Sanur.
Vroeger stonden de bomen ook langs de weg van Mengwi naar Bedugul, en in september lag de weg vol met rambutanschillen van de vruchten die door het gemotoriseerde verkeer geplet waren.

De vruchten worden gekweekt in de landen van Zuidoost-Azië: India, Sri Lanka, Filipijnen, en Indonesië. Verder in de landen; Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid Amerika.

BALINEES SPREEKWOORD.

Het bestaan van één zaad in de vrucht is de oorzaak van het ontstaan van een Balinees spreekwoord. Wanneer men een man vraagt of hij denkt aan het nemen van een tweede vrouw, zal de man antwoorden: "Buka batun buluane". Vertaald: "Een is genoeg".





Geen opmerkingen:

Een reactie posten