VOOR DE PRODUCTIE
VAN PALMSUIKER
EN BIO-ETHANOL.
ARENGPALM.
De arengpalm of suikerpalm, Latijnse naam Arenga pinnata, in het Indonesisch aren, het Balinees beluluk en verder in Azië onder de namen 'Gomuti Palm', 'Irok'en 'Kaong', is een economisch belangrijke palm.
Het is een tot twintig meter hoge palm, waarvan de stam bedekt blijft met de oude bladvoeten.
De veervormige bladeren zijn zes tot twaalf meter lang en anderhalve meter breed, met een tot zes rijen, veertig tot zestig centimeter lange en vijf centimeter brede bladeren.
De palm groeit op Bali op de middel- en hogere hellingen.
De bloesem van de palm ontspringt in een grote knop onder een palmblad en zal zich openbaren als een bundel gele bloemen, die na de bloei veranderd in een bundel kleine groene vruchten, welke als ze rijp zijn een halfronde vorm hebben gekregen, met een lengte van zeven centimeter en paars gekleurd zijn.
In de vruchten bevinden zich drie tot vier noten waarin een witte vruchtvlees bolster zit. Bij het eruit verwijderen van het vruchtvlees moet men oppassen dat het sap niet in aanraking komt met de huid, daar dit irritatie kan veroorzaken.
Dit witte vruchtvlees is rauw niet smakelijk daar het zeer bitter van smaak is.
Het wordt daarom eerst gekookt, en op de markt aan de man gebracht opgeslagen in een grote glazencontainer gevuld met water.
Het vruchtvlees is zo goed als smakeloos, maar is in es campur (een vruchten salade met ijs) verwerkt een verfrissing.
Het sap van de palm wordt voor commercieel gebruik gewonnen.
Men maakt een diepe snede in de bast of snijdt in de top een bloemstengel af, en vangt het sap op in bamboekokers.
Het sap wordt gefermenteerd voor het maken van azijn en palmwijn, wat bekend staat onder de naam tuak.
Ook bij de productie van deze tuak moet men voorzichtig zijn, daar illegaal vaak chemische alcohol wordt toegevoegd om het fermenteren te versnellen.
Uit de bladeren van de palm worden vezels gewonnen voor het produceren van borstels.
Dat de palm zeer economisch is, komt doordat er tegenwoordig ook bio-ethanol uit de vruchten kan worden gewonnen, iets wat in toenemende mate gebeurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten