donderdag 17 oktober 2013

ONOBA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 1-A)

S.S. ONOBA.

27 FEBRUARI 1974 T/M 3 JULI 1974.

Het s.s. Onoba werd in 1962 bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij opgeleverd met de roepnaam PGNL. Het schip had een tonnage van 53.544 BRT en deed dienst onder de Nederlandse vlag tot 1985 waarna het werd gesloopt. Het schip vervoerde hoofdzakelijk ruwe aardolie.


De 'Onoba' is het zusterschip van de 'Ondina' maar de uiterlijke vorm is volledig verschillend. De 'Onoba' had geen opbouw op het middenschip, maar alles was op het achterschip geconcentreerd. Ook had het schip maar één schoorsteen. Voor die tijd was dit soort van opbouw revolutionair in de scheepvaart wereld.Onder het commando-brugdek waren de verblijven van de gezagvoerder, de hoofdwerktuigkundige, de radiohut en het verblijf van de radio-telegrafist de "Sparks'.
Daaronder verdeeld over twee dekken lagen de verblijven van de overige officieren, het kombuis en de gescheiden eetsalon voor de officieren en de bemanning. Hieronder lagen dan op de hoogte van het hoofddek de verblijven van de bemanning, de opslag van de droge proviand en de koel- en vrieskamers voor de overige proviand. Vlak achter de schoorsteen was de scheepswasserij geplaatst en was er een redelijk ruim zwembad. ( De schelp waarnaar het schip is vernoemd en welke aanzienlijk kleiner is in werkelijkheid dan op deze afbeelding.)

Het feit dat al de opvarenden nu onder een dak woonden verhoogde wel de onderlinge saamhorigheid tussen de nautische- en technische officieren. Je liep wat gemakkelijker bij elkaar de hut binnen na werktijd om eens een praatje te maken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten