zaterdag 12 oktober 2013

ONDINA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 3)

LUCHT-ZEEPOST.

22 AUGUSTUS 1968 T/M 16 FEBRUARI 1969.

Er was een net vierkant met daarin een witte cirkel geschilderd op het hoofddek. Het zou onze eerste helikopter ervaring te Kaapstad worden.
In het begin bestond er nog geen duidelijk voorschrift hoe deze helikopter zone te markeren. Tegenwoordig is het een felgeel gekleurde cirkel met vaak een H in het midden. 


In afwachting van de helikopter werden er uit voorbaat brandslangen en blussers klaar gezet op dek uit oogpunt van preventie.


Ver buiten de kust van Zuid-Afrika nadert als een klein stipje de helikopter. Het schip zou dan zoveel mogelijk bijdraaien om te voorkomen dat er golven overdek zouden spoelen.


De helikopter nadert de "' Ondina'.


Via een speciale staaldraad wordt de helikopter ontladen van statische elektriciteit in zee.


Het net met de lading werd netjes in het vierkant neer gelaten en losgekoppeld. 


Hierna was het voor de helikopterpiloot even wachten totdat wij onze retour lading in het net hadden geladen.De scheepspost wordt aan boord van de helikopter gehesen, waarna deze terug zal vliegen naar Kaapstad.
Een ding is zeker dat onze post eerder in Nederland zal zijn dan wij met het schip.Al de privé post werd geschreven op luchtpostpapier en verzonden in een luchtpost envelop met het internationaal post overleg overeengekomen frankeringsbedrag. Wel apart is het stempel met de verklaring dat het 'zeepost' is terwijl het verder per vliegtuig wordt vervoerd. Gepost te Kaapstad op 11 november 1968. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten