maandag 21 oktober 2013

ONOBA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 2-A)

S.S. ONOBA.

28 MAART 1977 T/M 6 JUNI 1977.


Op 28 maart 1977 stapte ik voor de tweede keer aan boord van het s.s. Onoba terwijl het schip brandstof aan het innemen was te Curaçao.
In deze drie maanden van dit contract vervoerde het schip hoofdzakelijk ruwe aardolie, die we aan boord kregen op de rede van Curaçao uit de grote VLCC tankers door middel van lichteren, en welke lading gelost zou worden te St. James stroomopwaarts van de rivier de Mississippi.

Al snel hadden we een leuk logo achterop onze witte overalls geschilderd; het 'MISSISSIPPI RACINGTEAM'.

MUZIKAAL WELKOM.

In die tijd had de Nederlandse damesgroep 'Pussy Cat' een hit die later wereld bekend zou worden; De Mississippi song.
Bij naderen van de stad New Orleans maakte het lokale radiostation steeds contact met de binnenvarende schepen met de vraag of ze een verzoeknummer hadden en waar het schip vandaan kwam. Natuurlijk was het voor ons de hit van Pussy Cat.


Zo kwam na de zoveelste keer dat we dit verzoek deden van hun de vraag waarom steeds dit zelfde liedje.
Een liedje wat intussen wereld populair was geworden. Zo werd hun uitgelegd dat deze groep dames uit Nederland kwam en zo ook de officieren aan boord van het schip. Sindsdien klonk bij het binnenvaren  de stem van de omroeper; "There they are again the Onoba-Pussy Cat boys", en werd gelijk het liedje gedraaid.  


Voor een ieder, maar zeker voor hem die deze vaart over de rivier meemaakten, was het steeds weer een belevenis en de fotocamera's maakten dan ook overuren.We waren niet de enigste tanker van onze vloot die deze vaart maakte. Zo ook het zusterschip, wat veel op het s.s.Ondina leek, en speciaal was omgebouwd om schepen te lichteren op zee, het s.s. Sepia, maakte deze reizen.  


Een drukke vaart onder loodaanwijzingen over de Mississippi onderweg naar New Orleans.


De plaats waar de lading werd gelost was niet meer dan een steiger aan de rivierdijk. St. James lag meer land inwaarts. Het enigste vertier was een drugstore waar we bleu-jeans kochten en een lokale bar waar na opening in de avond zeer luid Jazz muziek werd gespeeld en een biljart stond. De lokale kleurlingen gasten droegen de meest uiteenlopende felle kleding in de meest uiteenlopende kleuren combinaties, maar we waren er welkom om een potje bier te drinken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten