vrijdag 18 oktober 2013

ONOBA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 1-C)

SLOEPENROL.

27 FEBRUARI 1974 T/M 3 JULI 1974.

Gedurende dit contract maakten we hoofdzakelijk reizen met ruwe aardolie uit de Arabische Golf landen Australië en landen in het Verre Oosten.


Het landschap bij het binnen varen van Arabische Golf ( toen nog de Perzische Golf genaamd ) was kaal een troosteloos om aan te zien. Een landschap van rotsen, zand en hitte.

Tijdens het ten anker liggen voor een plaats aan een laadsteiger voor het innemen van de lading werd er een uitgebreide sloepenrol gehouden. De sloepen rol was een twee wekelijkse veiligheid oefening waarbij iedere opvarende met zijn zwemvest en die benodigdheden die hij was verplicht mee te brengen zich bij de hem op de sloepenrol aangewezen reddingsloep diende te melden na het gegeven alarm.


( De twee bakboord sloepen netjes in hun davits.)


Daar het op volle zee niet verantwoord was om de sloepen volledig buitenboord te draaien werd dit gedaan bij het ten anker liggen. 


Een voor een werden de sloepen buitenboord gedraaid tot op het sloependek hoogte en daarna een stukje uitgevierd.Bij een dergelijke gelegenheid werd er goed opgelet of alle wielen waarover de staaldraden lopen netjes meedraaiden. Zo niet dan werd dat gelijk verholpen en tevens werd alles goed doorgesmeerd met schoon nieuw vet.


Na zo'n operatie werden de sloepen weer netjes aan boord gehesen en veiliggesteld tegen het zelf uitlopen van de staaldraden van de sloepenlier.


Het einde van een drukke werkdag werd vaak beloond met een fraaie zonsondergang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten