vrijdag 20 september 2013

YOGYAKARTA STRANDEN ETC. INDONESIA PULANG KEMBALI (13)

PANTAI OF STRAND.


Op deze laatste dag zijn we gewoon weg gegaan uit de drukke ven de stad  Yogyakarta en hebben een tocht gemaakt door het landschap naar twee stranden aan de kust van Java.Kleurrijk zijn altijd de banieren met reclame of kleuren van de politieke partijen op kruispunten en langs de weg. 


Zo bezochten we twee stranden. Als eerste Pantai Parang Trotis en het was heerlijk uitwaaien en windhappen tijdens de strandwandeling. Hier beukt de Indische oceaan met volle kracht op de Javaanse kus en vreet zo langzaam meter land weg.De weinige badgasten die er waren zaten op maten onder parasols, waren aan het vliegeren of maakten een ritje met een koetsje. In het water waagde niemand zich.


Kinderen vroegen allemaal of ze op de foto mochten en hadden plezier als je ze het resultaat kon laten zien.


Als ze dan toch het water ingingen was dat niet in het zoute zeewater, maar in een ge-improviseert zwembad gevuld met zoet water, maar de pret was er niet minder om en weer op de foto.


Bij het Kowara strand was duidelijk te zien hoe de enorme branding van de Indische Oceaan het land  aan het afkalven is. Niet wordt er gedaan aan kustbewaking of versterking.  


Wat eens een geasfalteerde kustweg was langs het vissersdorpje is nu een zandpad geworden. Ook het dorpje wordt zo gedwongen steeds meer landinwaarts te verhuizen.


Op enkele plaatsen staan nog borden met een vluchtroute er op aangegeven in geval van een tsunami.


Verse vis en andere producten van de zee ware er nog wel te koop. Na een keuze gemaakt te hebben werden deze gerechten klaar gemaakt in de keuken van het restaurantje. Zo werd er genoten van gegrilde vis, inktvis en grote garnalen. Er werd het sap uit een jonge kokosnoot bij gedronken.

Na deze heerlijke late lunch reden we verder door een afwisselend landschap met vaak een zicht op de sawa's waar men aan het werk was.
In een klein dorpje kwamen we vast te zitten midden in een viering van onafhankelijkheidsdag, waarbij de jeugd een zelfgemaakt model van een vliegtuig, een pantserwagen, een ank en een oorlogschip voortsleepten.. Ze hadden zich zelf beschilderd in het rood en wit van de Indonesische vlag. De gehele dorps bevolking was er voor uitgelopen en wij klappen spontaan mee.

Terug in ons hotel vast een deel van de bagage ingepakt en later in de avond met vrienden uit eten gegaan.
Morgenmiddag vertrek naar Jakarta. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten