dinsdag 17 september 2013

PRAMBANAN. INDONESIA PULANG KEMBALI. (11)

OUDSTE HINDOE TEMPEL COMPLEX IN INDONESIË.


De Prambanan ligt 18 kilometer ten oosten van Yogyakarta aan de weg naar Surakarta (Solo).
Prambanan betekend "veel priesters". In de reliëfs worden ze afgebeeld meet een lange baard.


Het tempel complex werd rond 850 n.Chr. gebouwd gedurende de heerschappij van twee koningen, Rakai Pikatan en Rakai Blitung. Het gehele complex is op verschillende omhoog lopende terrassen gebouwd.


Op het hoogste terras met een afmeting van 110 bij 110 meter staan de drie hoofd tempels de Trisakti.
Deze zijn gewijd aan Brahma ( de zuidelijke tempel ), aan Shiva ( de middelste tempel ) en aan Vishu ( de noordelijke tempel ). De drie tempels staan symbool voor de goddelijke drie eenheid de Trimuti. 

Elke hoofdtempel heeft een kleine tempel met de ingang gericht op het westen. Ze zijn gewijd aan Shiva's stier Nandi, Brahma's rijdier de gans Angsa en Vishnu's adelaar de Garuda.De belangrijkste tempel, de hoofdtempel is de Shiva-tempel wselke in het midden staat. Deze tempel staat ook wel bekend onder de naam Loro Jonggrung; in het Engels de "Slender Virgin", in het Nederlands de "Slanke Maagd". Deze tempel wordt vaak aangeduid als de "Prambanan".
De Shiva-tempel is omringt door een bordes muur met vier ingangen. 


Op de buitenzijde staan reliëfs met konijnen, herten, apen, ganzen en pauwen afgebeeld. Deze dieren staan elke keer afgebeeld aan beide zijden van de "Levensboom". Men noemt dit het Prambanan motief.
De binnenzijde van de muur heeft reliëfs met scènes uit het Ramayana verhaal. In dit verhaal wordt verteld hoe Sita, Rama's geliefde echtgenote wordt ontvoerd en hoe zij door Hanuman en zijn apenleger weer wordt bevrijdt.


Binnen in de ruimte van de Shiva-tempel, de hoofdkamer, staat een groot beeld van de vierarmige Shiva.


In de andere kamer staan de beelden van Ganesha met het olifantshoofd, de zoon van Shiva,


het beeld van Agastya, wat symboliseert Shiva als leraar, 


en Durga die de duivelse stier versloeg en de grote steun van Shiva was.


( Een maquette van het tempel complex zoals het er eens heeft uit gezien.)

Op een lager terras stonden oorspronkelijk nog eens 224 kleinere tempels met een hoogte van 14 meter.
Enkele zijn er nu gedeeltelijk gerestaureerd. Hier beneden liggen nog twee terrassen waar al de stenen zijn opgeslagen en zover als mogelijk zijn genummerd voor de verdere restauratie van het complex. Het laatste terras meet 390 bij 390 meter.

Kort nadat de bouw van dit enorme complex gereed was gekomen werd het op raadselachtige omstandigheden verlaten en raakte het in verval. Men gaat er van uit dat het te maken had met een uitbarsting van de vulkaan Merapi.
Het gehele complex stortte langzaam in door aardbevingen en raakte bedolven onder een dikke laag vulkanisch as waarop het oerwoud weer weelderig en rijkelijk woekerde.

Het was pas in 1893 toen het midden complex werd uitgegraven. De gehele reconstructie begon pas in 1918 en is nog steeds niet voltooid daar het onmogelijk is de originele stenen terug te vinden die de lokale bevolking in de jaren hadden meegenomen voor eigen gebruik.
In 1953 werd het hoofdgebouw voltooid en open gesteld voor het publiek. Het is nu weer onder reconstructie na de aardbeving van 2006. Het betreden is op eigen risico en men is verplicht daarbij een veiligheidshelm te dragen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten