woensdag 11 september 2013

"BALI FRESH". INDONESIA PULANG KEMBALI. (2)

"BALI FRESH" HET TUINEN PROJECT VAN DE VROUWEN.
(Linksaf naar Kedisan waar de groente tuinen liggen aan de oever van het Batur meer.)


D eerste kennismaking bij aankomst van het tuinen project liep even stroef, want wie is o.a. die blanke vreemdeling. Ten eenmaal bekend was dat we vrienden waren uit Nederland van hun overleden baas , Ronald, was het ijs snel gebroken.
Zo verkende ik op mijn gemak de tuinen en kassen terwijl de oogst van die ochtend in kratten werd verpakt voor de transport naar de koelhuizen in Sanur waar het geheel verder wordt verwerkt, zoals het wassen, en gereed wordt gemaakt voor de afnemers zoals hotels en restaurants.


(Kratten met geoogste paprika's en zakken met tuinkruiden staan gereed voor het transport)


( Ook voor mij was het gewoon even helpen bij het inpakken van de vers afgesneden sla kroppen.)


( Achteloos dragen de vrouwen vijf volle kratten met sla op hun hoofd.)


Alvorens de kratten in de vrachtwagen te plaatsen wordt alles op papier bij gehouden voor de boekhouding, want wat er geoogst wordt moet ook weer geplant worden.


( Prachtige kroppen krulsla heeft Gwenny in de aanbieding.)


( De sla tuinen aan het meer waaruit het water voor de bevloeiing wordt gehaald voor de gewassen en op de achtergrond de nog actieve vulkaan Batur.)


Nadat de vrachtwagen is ingepakt worden de groente bedden geïnspecteerd. Er wordt gekeken wat er nog geoogst moet worden eer het bed kan worden omgedaan en wat de productie van het bed is geweest.
Verder wordt er getracht te voorkomen dat een zelfde gewas in het oude bed wordt ingepoot. Dit om eventuele ziekten te voorkomen. Nadat dit alles is genoteerd wordt er een bezoek gebracht aan de "Nursery" (kweekplaats) om te kijken of er al genoeg nieuwe zaailingen zijn volgroeid om uit gepoot te worden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten