woensdag 25 september 2013

NOORD SUMATRA. (2) INDONESIA PULANG KEMBALI. (22)

HET TOBAMEER EN SAMOSIR EILAND.Het Tobameer ( Danau Toba) is een enorm groot kratermeer gelegen in het noordelijke deel van het eiland Sumatra. Het meer is ontstaan als een caldera na een reusachtige uitbarsting van de Toba vulkaan ruim 74.000 jaar geleden. Na de uitbarsting zakte het gebied langzaam in elkaar en ontstond het meer.
Het meer meet ruim 100 bij 30 kilometer met een totale oppervlakte van 1146 km² en op sommige plaatsen een diepte van 450 meter.
Het Tobamaar ligt op een hoogte van 818 meter boven de zeespiegel van de Indische Oceaan. Het meer is een van de grootste binnenmeren in Zuidoost-Azië en het grootste kratermeer van de wereld.

De Toba vulkaan met een hoogte van 2157 meter is een van de grootste caldera/starto vulkanen van de wereld en tevens een van de gevaarlijkste. Een strato vulkaan is een kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen gestolde lava en vulkanische gesteente.In het gebied van de Toba vulkaan zijn sporen van drie vulkaan erupties terug te vinden.
A: De meest recente vond 74.000 jaar geleden plaats. 
B: De Haranggaol caldera ontstond 500.000 jaar geleden na een uitbarsting.
C: Dit gebied noemt men ook wel de Sinabung caldera en dit valt deels samen met de eerste uitbarsting ruim      800.000 jaar geleden.

Grote vulkanen direct in de omgeving zijn de Pusubukit vulkaan (1982 mtr.), de Sibayak vulkaan ( 2212 mtr.) en de Sinabung vulkaan (2460 mtr.)

In de caldera van de Toba vulkaan ligt het schiereiland Samosir wat op een afstand het aanzicht heeft van een tafelberg. Het eiland ontstond 30.000 jaar geleden na een vulkaan uitbarsting en heeft een lengte van 46 kilometer, een breedte van 21 kilometer en een totale oppervlakte van 1055 km².
De bergen op het eiland steken tussen de 250 en 400 meter boven de waterspiegel van het meer uit.
Het eiland en de oevers van het meer zijn nog steeds vulkanisch actief en er ontstaan steeds nieuwe krater en koepels die nog steeds groeien. De grond op het eiland is afwisselend van bodem gesteldheid. Op vele plaatsen zeer vruchtbaar en is het landschap weelderig groen, op andere plaatsen droog en kaal en druipt de zwavel uit de rotsen.


Boven op het eiland Samosir ligt nog een meer, het Sidihoni meer, waarvan de waterspiegel afwisselend 1295 boven de zeespiegel van de Indische Oceaan uitsteekt. Aan dit meer wordt door de lokale bevolking een mysterieuze kracht toegeschreven. Telkens als er ergens op de wereld iets vreselijks staat te gebeuren zakt het waterpeil in het meer op  onverklaarbare wijze. Zo viel het meer bijna droog bij de moord op de Amerikaanse president J.F.Kennedy en bij de tsunamiramp in 2004 waarbij duizenden doden vielen in Atjeh.


Het eiland Sumatra kent alleen al 28 vulkanen, waarvan de Kirinci de hoogste is met zijn 3800 meter en de jongste vulkaan is de Anak Krakatau ( Kind van de Krakatau) die intussen alweer 813 meter hoog is.
Over de gehele Indonesische Archipel liggen nog vele actieve maar ook slapende vulkanen. Men noemt dit wel de "Ring of Fire". 

Onze uiteindelijke reisbestemming lag diep tussen de groene natuur hoog op het eiland verborgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten