woensdag 18 september 2013

SUKUH TEMPEL. INDONESIA PULANG KEMBALI. (12)

DE EROTISCHE TEMPEL VAN MIDDEN-JAVA.


De Sukuh tempel ligt bij het dorpje Sukuh op ruim 35 kilometer ten oosten van de stad Surakarta. Gebouwd hoog tegen de uitlopers van de berg Lawu op een hoogte van 1000 meter boven de zeespiegel. Het is een prachtige slingerende rit door een afwisselend groen landschap.
Men gaat er vanuit dat de tempel is gebouwd gedurende het Majapohit koninkrijk tussen de 14-de en 15-de eeuw. De tempel werd ontdekt in 1815 bij het in kaart brengen van de tempels op Midden-Java in opdracht van Sir Thomas Stamford Rafles. 


Een overzicht van het complex. I, II en III zijn de drie terrassen waarop het tempel complex staat.
a = De hoofd ingang met een lengte van 8 meter en een breedte van 12 meter.
b = De tweede ingang met een lengte van 4 meter en een wijdte van 60 centimeter.
c = De derde ingang hoog en beschadigd.
A = Hoofd-tempel.
B = Afbeeldingen van Ganesha en olifant reliëf.


De hoofd ingang is afgesloten met een hek en er gaat een voetpad omheen naar boven.

Aan de achterzijde van deze doorgang staat boven de ingang een afbeelding van een kop, wat veel op de afbeeldingen lijkt op de Maya tempels. 


Op de grond in het portaal van de ingang is een reliëf in vloer aangebracht voorstellende een mannelijk geslachtsdeel en de baarmoeder van een vrouw. 


Via verder smalle stenen trappen met ongelijke treden kom je op het terras van de hoofd tempel.


Overal kom je reliëfs tegen met erotische afbeeldingen.


De hoof tempel staat op het bovenste terras en heeft tot in tegenstelling van al de andere Hindoe- en Boeddhistische tempels een trapezium vorm. Je waant je op het eerste moment in Midden-Amerika bij een Maya-tempel en vraag je jezelf af of er een link was met deze cultuur. Het is een van de vele mysteries rond deze tempel. 


De tempel is in verschillende lagen van stenen op gebouw op een heuvel en is vanbinnen dus niet open. De top te bereiken via een steile smalle trap is afgevlakt.Op een kleine toren links van de tempel staat een afbeelding in de vorm van een 'hoefijzer'. In deze afbeelding staan twee mensen afgebeeld met eronder de slang (van het kwaad) en kleinere mensen figuren. Men gaat er van uit dat dit de vrouwelijke baarmoeder moet voorstellen.


Op alle bouwsel rond de tempel staan erotische taferelen afgebeeld en kleine beelden van mannen met een enorm geslachtsdeel. 


Ook verschillende standbeelden voorstellende een menselijke Garuda-vogel. Of zouden het een soort engelen moeten voorstellen? Verder liggen er nog de nodige steenblokken met versieringen er op die men nog niet heeft weten terug te plaatsen.Voor de hoofd tempel liggen drie schildpadden (waarvan hier twee weer gegeven) voor het plaatsen van offers.Naast de hoofd tempel staat nog een kleine tempel ook bewerkt met veel reliëf afbeeldingen en met een kleine opening. Hierin staat een klein beeldje van een boeddha en er liggen offertjes van bloemen en brand er wierook. Het wordt de Perwana tempel genoemd.Achter op een muur (B) staan afbeeldingen van Ganesha en olifanten.

Veelal tracht men de afbeeldingen terug te brengen in de oude Boedhhistische verhalen, maar het vreemde is dat nergens elders op Boedhhistische tempels dergelijke erotische afbeeldingen voorkomen. Ze komen wel voor op de Maya-tempels als symbool van de vruchtbaarheid.


Het zal nog wel lang een mysterie blijven of er een Maya invloed was bij de bouw van deze tempel. Want hoe is het anders mogelijk dat twee verschillende volken en culturen, van twee verschillende continenten gescheiden door enorme oceanen gebouwen neerzetten in de zelfde vorm en met de zelfde versieringen. 

Hoger gelegen tegen de wand van de berg Lawu ligt nog een tempel, de Cetho tempel, maar door de steilte van de weg en de slechte conditie ervan durfde onze chauffeur het niet aan om er naar toe te rijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten