woensdag 18 september 2013

MIDDEN JAVA. (slot) INDONESIA PULANG KEMBALI. (14)

YOGYAKARTA.


De gevels in de straten van Yogyakarta gaan schuil achter de enorme reclame-borden. Het is gewoon zicht vervuilend.Maar wandelend in de avond en rustig om je heen kijkend, dan kan je onverwachts toch nog twee oud Hollandse geveltjes tegen komen.


Zo raakten we ook op een binnenplein terecht waar een gamelan-orkest het wajang schaduw spel begeleide. Vertellingen die ons westerlingen heel weinig zeggen maar waar de lokale bevolking volop van kan genieten.

PLAATSNAMEN.

Het schrijven van diverse plaatsnamen verschilt nogal eens in Indonesië. Ik heb de naam van Yogyakarta geschreven in dit verslag zoals het op de wegenkaart is aangegeven. Het wordt ook wel geschreven als: Yogjakarta, Jogjakarta of afgekort als Jogja.

Zo ook voor de naam van Surakarta, wat vroeger Solo was. Maar verbaas je niet als je dit nog steeds op de verkeersborden aangeduid ziet staan als Solo.
Waarom zou je het moeilijk maken als het makkelijk ook kan. Het gaat er om dat je maar weet naar je naar toe wil gaan en dat men het begrijpt.


INFORMATIE.

Er zijn enorm veel boeken of artikelen geschreven, met of zonder afbeeldingen, over de Borobudur. Zo weinig of bijna niets is te verkrijgen over de Prambanan en andere tempels op Midden-Java. Sommige informatie is zeer moeilijk te verkrijgen.
Persoonlijk vind ik de Prambanan tempel veel indrukwekkender dan de Borobudur. Zeker als je de hoogte van dit bouwwerk in beschouwing neemt. Hoe kregen ze het klaar?

Zo is het dan ook weer tijd om afscheid te nemen van Midden-Java. 
Het is te danken aan mijn medereiziger dat ik nog veel opnamen heb kunnen maken. Hij had namelijk een zelfde type camera als ik en mocht regelmatig zijn lens lenen. Zal trachten om in Jakarta een vervangde lens te vinden. 

  
Kizoa slideshow: YOGYAKARTA. IMPRESSIES. - Slideshow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten