vrijdag 27 september 2013

BATAM EILAND. (1) INDONESIA. (25)

INDONESISCHE RIAUW ARCHIPEL.

Batam eiland is een van de eilanden waaruit de Riauw Archipel bestaat en het ligt ongeveer 20 kilometer te zuiden van Singapore.
De archipel heeft een zeer gemengde bevolking waarvan 85 % van Maleise- en 15% van Chinese afkomst is. Tegenwoordig wonen er ook veel inwoners van Sumatra en het eiland Timor.


De oorspronkelijke bevolking stamt grotendeels af van de "orang laut" de mensen van de zee, zeenomaden en piraten. Deze mensen deden vaak dienst als soldaten en zeevaarders voor de oude Maleise koninkrijken.
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw besloot de regering van Indonesië dat Batam een tegenhanger moest worden van Singapore. Aan de oostkust werd een grote containerhaven gebouwd en een scheeps reparatie werf. Ook de staatsolie-maatschappij Pertamina vestigde zich hier bij Asia Port.
Een internationaal vliegveld "Hang Nadim", wat de naam is van een admiraal; van de Malakka's oorlogsvloot, werd hier aangelegd.
Al de eilanden zijn nu met elkaar verbonden door bruggen. Helaas door de opkomst van deze 'speciale economische zone' ging veel van de oerwouden van de eilanden verloren.
Batam is vooral populair voor het inkoop toerisme vanuit Singapore welke eilanden met elkaar een snelle bootverbinding hebben.


Zo vlogen we na een snelle incheck op het vliegveld van Medan, daar ze alles netjes in rijen lieten verlopen door een afzetting naar Batam met Lion Air.
Maar waarom Batam aan het einde van onze rondreis door Indonesië?  Mijn reisgenoot vond via Face Book een verre achternicht van hem en ze bleven contact houden. Zo werd de belofte gedaan, dat als we in Indonesië zouden zijn we ook naar Batam zouden komen en met hun kennis zouden maken.
Abdi en Esther (Juli wordt ze genoemd) zijn van een jongere leeftijd en noemden ons niet direct bij onze voornaam, maar uit beleefdheid "oom" ervoor. Hun dochtertje van bijna twee en half jaar sprak ons aan met opa.

We werden van het vliegveld afgehaald door Juli met de wagen en als eerste viel ons op hoe schoon het langs de weg was vergeleken met vele plaatsen in Indonesië. Misschien had de invloed van Singapore er iets mee te doen.


Ook hier op Batam hielden we het niet droog en regende het de rest van de dag. Na ons geïnstalleerd te hebben in de gastenkamer hielden we ons bezig met de kleine Audry die zich eerst op een afstand hield.
Het ijs was snel gebroken toen ze een doosje meegebrachte chocolade uit Nederland van ons kreeg.

 
Dat ze het lekker vond is duidelijk te zien en ze kreeg er maar één tegelijk. Morgen weer een dag. Zo wist ze ons snel bezig te houden met zingen, dansen en met een al spelen.
Nadat Abdi van zijn werk was thuis gekomen en we met hem kennis hadden gemaakt gingen we deze avond uit eten. Een zeer gezellige eerste avond met deze drie vriendelijke en gastvrije mensen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten