maandag 16 september 2013

MENDUT TEMPEL & KLOOSTER. INDONESIA PULANG KEMBALI. (10)

BOEDDHISTISCHE TEMPEL MENDUT EN KLOOSTER.


Onderweg van de Borobudur naar Mendut staat op een wegsplitsing een eenzame lege stoepa. Er zouden er in het verre verleden meer hebben gestaan tussen de Candi Borobudur en de Candi Mendut. 


De Candi Mendut werd net zoals de Borobudur gebouwd door de Sailendra dynastie in het jaar 824 n.Chr.


De trapingang ligt aan de Noord-Westelijke zijde van het gebouw waardoor men ook een gangpad bereikt wat om de eigenlijke tempel heen loopt. Het lijkt op een massief stenen gebouw aan de buitenzijde maar is in feite opgetrokken uit bakstenen welke later zijn bedekt met fraai bewerkte natuurstenen voorstellende mannelijke en vrouwelijke figuren die in de oude boeddhistische teksten voorkomen en verder een paar apen en een garuda; de mythische vogel van Indonesië.
Het dak bestaat uit drie verdiepingen en wordt gesierd met 48 kleine stoepa's. De totale hoogte van deze tempel is 26,4 meter.


Binnen in de tempel zijn drie grote Boeddha beelden te vinden.Als binnen in de tempel omhoog kijkt krijg je pas een idee hoe hoog het dak is en is duidelijk het gebruik van bakstenen te zien.


Een van de reliëfs op de wand geeft de levensboom weer, twee nymfen en Hariti ( een soort reuzin die bekeerd werd en Boeddha volgde)


Op de zijden van de trap zijn reliëfs te vinden uit de Parrïcatantra en de Jataka vertellingen.
Het gebouw staat onder bescherming van UNESCO.


MENDUT  BOEDDHIST KLOOSTER.


Achter een fraaie toegangspoort lag vlak bij de Candi Mendut een boeddhistisch klooster wat vrij te betreden was.In de mooi aangelegde tuin ware fraaie beelden te zien en ook binnen in de gebouwen waar je alleen zonder schoenen aan naar binnen mocht.


Overal waren bloemen en planten en was het geheel een oase van rust en vrede.Ook op de top van de daken van de gebouwen was fraaie versiering aangebracht en boven de ingang van het hoofdgebouw het wiel met de herten. Dit is het zinnebeeld van het 'Hertenpark' te Samath in India, waar Boeddha zijn eerste "Leerrede" hield.


Een prachtige waterlelie en de weerspiegeling ervan in het oppervlakte van het vijverwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten