maandag 23 september 2013

JAKARTA. SUNDA KELAPA (2) INDONESIA PULANG KEMBALI. (20)

VERGANE GLORIE VAN DE ZEILVAART.

Mijn laatste bezoek aan de haven Sunda Kelapa dateert uit 1987.


"PINISI INDAH" of vertaald "MOOIE PINISI".


Het was duidelijk te zien dat de motor voortstuwing had gewonnen van de traditionele zeilvaart. Ook hier had een stukje zeilgeschiedenis plaats gemaakt voor de modernere voortstuwing van schepen.
Het was jammer op te constateren dat ook de nu overtollige masten en tuigage van de Pinisi scheepjes waren verdwenen. Soms had een stalen mast met laadboom de plaats van houten ingenomen.
Het is duidelijk het einde van de zeilvaart historie van de Bungis scheepjes. 


Veel loopplanken liggen in stilte te wachten op de vele voeten die er over heen zouden gaan bij het laden en lossen van de lading door de sjouwers.Het zijn nu niet meer alleen de Pinisi scheepjes die hier komen laden of lossen. Er liggen nu ook andere typen schepen tegen de kade.


Deze vaart begint langzaam op zijn einde te lopen. De schepen zien er niet meer goed onderhouden uit en het roest van de nagels komt door de verf naar buiten en zal het hout gaan aantasten.


Een enkel schip werd nog door de sjouwers beladen maar verder was de oude bedrijvigheid niet meer te vinden op de kade.
Het zal dan ook niet lang meer duren of de steeds verder oprukkende uitbreidingen van de containerhaven zal dit laatste stukje geschiedenis van Batavia wegvagen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten