vrijdag 13 september 2013

"HARI KEMERDEKAAN" INDONESIA PULANG KEMBALI. (5)

ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 17 AUGUSTUS 2013.Het was dit jaar 68 jaar geleden, dat Indonesië op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uitriep na ruim 300 jaar koloniale overheersing door de staat der Nederlanden. Helaas was toen de strijd nog niet gestreden en zouden de laatste Nederlandse troepen pas in 1949 het land verlaten.
De viering van dit feit gaat langzaam verloren. In de grote steden hangen wel overal vlaggen uit maar gaat het jachtige leven gewoon door. Het is in de kleinere gemeenschappen dat men dit nog viert op de lagere scholen met spelletjes, muziek en dans.


Ronald de oprichter van het tuinen project van "Bali Fresh" in Kesidan bij Kintamani vond het belangrijk deze dag met het personeel en kinderen op het terrein van de tuinen te vieren. Helaas zou hij er zelf dit jaar niet meer bijzijn, maar ter ere van hem en als herinnering werd een speciaal spandoek opgehangen aan het kantoortje door de vrouwen.


Vroeg in de ochtend vertrokken we uit Sanur naar de viering van het feest in Kesidan. Langzaam liep het terrein rond het kantoortje/kinderopvang vol met moeders en kinderen. Er was door de vrouwen van alles georganiseerd voor de kinderen. Voor ons waren het spelletjes die we op de lagere school speelden ter ere van de verjaardag van onze toen regerende vorstin Juliana. 


Niet alleen de kinderen moesten er aan geloven zo ook de moeders en het was een gejoel en gejuich ter aanmoediging dat je oren er pijn van deden. Gelachen werd er heel veel.


Een jonge jongen gesierd in het rood-wit van de Indonesische vlag gaf door midden van dans, tekst en gebaren de vrijheidsstrijd weer van de bevolking tegen hun overheerser en een ieder luisterde voor aandacht.


Natuurlijk waren er ook prijzen voor de winnaars van diverse spelen, maar het kwam er op neer dat iedere medewerkster en haar kinderen een geschenk kregen aangeboden.


Ook deze oudere dame waarvan de ondeugd van haar gezicht afstraalt was in haar nopjes.


Na de nodige muziek en dans was het poseren met de dansgroep en de leiders van "Bali Fresh".


Zo kwam er een einde aan deze gezellige dag met het personeel en kinderen en was het; ' inpakken en wegwezen'.

Een samenvatting van deze dag in de slide show.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten