dinsdag 10 september 2013

"BALI FRESH" INDONESIA PULANG KEMBALI (1)

WEERZIEN MET HET KINTAMANI PROJECT.


Deze dag de 15e augustus om 05.15 opgestaan en om half zes vertrokken vanuit Sanur in de richting van Kintamani via de plaats Ubud. Het ontbijt hadden we meegebracht om tijdens de rit te nuttigen in de vorm van een stevige verse fruitsalade. Het dorpje Kedisan ligt beneden in de oude vulkaankrater aan de oever van het Batur meer. De lengte van het kratermeer is 7,5 kilometer en de breedte 2,5 kilometer. Met een omtrek van ruim 22 kilometer en een oppervlakte van 16 km² beslaat het de  zuid-oostelijke zijde onder aan de nog steeds actieve vulkaan Batur.
Dit krater meer van de vulkaan Batur was ontstaan na twee uitbarstingen in 29300 en 20150 jaar geleden.


Hier werd in het jaar 2005 het Kintamani groente tuinen project opgezet. Het kende voor - en tegenspoed.
In 2012 werd een groot deel van de tuinen door enorm zware regenval het meer in gespoeld. Hierna steeg het waterpeil van het meer dusdanig dat er veel tuinbouw gronde verloren is gegaan. 


In kassen worden paprika's geteeld in drie kleuren en op de 'koude' grond diverse soorten sla en tuinkruiden. Twee keer per week gaat men naar de tuinen, waar de vrouwen in de ochtend de groente oogsten welke later door een vrachtwagen wordt afgehaald en naar de koelhuizen in Sanur wordt gebracht waar de producten klaar worden gemaakt voor de afnemers, zoals hotels en restaurants op Bali.
Ik ben drie keer mee geweest naar deze tuinen en heb er veel van geleerd en zelfs een beetje meegewerkt.
In het verdere verslag vat ik deze bezoeken samen.


( Deze opname dateert uit 2005 toen het project werd opgezet door de toen nog levende Ronald Serhalawan. Op de voorgrond van deze afbeelding.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten