woensdag 9 oktober 2019

JAMES COOK ZIJN SCHEPEN. (HMS RESOLUTION - DEEL 2)


          HMS RESOLUTION.

HET SCHIP VAN ZIJN TWEEDE 

           EN DERDE REIS. (2)




JAMES COOK TWEEDE REIS.

Na zijn eerste ontdekkingsreis met HMS Endeavour kreeg kapitein-luitenant-ter-zee James Cook het bevel over twee schepen om te zoeken naar het vermeende grote, zuidelijke continent.
Cook's schip was het in 1770 gebouwde HMS Resolution, terwijl het tweede schip, HMS Adventure, onder commando stond van kapitein-luitenant-ter-zee Tobias Furneaux.

HMS RESOLUTION EN  HMS ADVENTURE.

(HMS Resolution.)

De HMS Resolution was een klein, fregatgetuigd oorlogschip van 461 ton. het schip had een lengte van 33,7 meter, breedte 9,3 meter en een diepgang van 4 meter. het was bewapend met 12 6-ponders en 12 draaibussen. Het had een bezetting van 112 zeelieden en 12 burgers.

Beide schepen oorspronkelijk als brak getuigd en hertuigd als volschepen, zeilden in juli 1772 uit.
Na een verblijf in Kaapstad in november volgden ze een zuidelijke route en werden ze weldra de eerste schepen waarvan bekend is dat ze de zuidelijke poolcirkel passeerden, waarbij tot 67 graden en 15 minuten zuiderbreedte kwamen.
In een mistgebied raakten de twee schepen elkaar kwijt en Cook zeilde tot 17 maart in oostelijke richting langs de rand van het pakijs, waarna hij koers verlegde naar Nieuw-Zeeland


De Resolution bereikte Duskt Sound bij het Zuideiland en kwam later, op 18 mei, weer samen met met de Adventure bij Ship Cove in de Queen Charlotte Sound.

Een maand later zeilde beide schepen uitkijkend naar land, oostwaarts en voeren vervolgens op Tahiti aan.
Op een westelijke koers deden de schepen Tonga aan alvorens opnieuw op Nieuw-Zeeland aan te koersen, waar ze tegen het einde van oktober arriveerden.
In een storm verloren de schepen elkaar opnieuw uit het oog en na in Straat Cook gewacht te hebben tot 26 november, voer Cook weer naar het zuiden, waarbij hij de poolcirkel tot op 71 graden en 10 minuten zuiderbreedte passeerde. Na Paaseiland te hebben aangedaan zeilde Cook via de Marquesas Eilanden naar Tahiti, waar hij zes weken bleef. Leter onderzocht hij Espiritu Santo, New Caledonia en Norfolk Island alvorens Straat Cook weer te bereiken.



Op 9 november zeilde hij richting Kaap Hoorn en verkende Vuurland (Tierra del Fuego) en Isla de los Estados (Stateneiland) voordat het naar het westen koerste en Sotuth Georgia Island en de zuidelijke Sandwich-eilanden  ontdekte. Hij reisde verder via Kaapstad naar Spitshead in Engeland, waar de Resolution op 29 juni ten anker ging.





JAMES COOK DERDE EN LAATSTE REIS.


De tot kapitein-ter-zee bevorderde James Cook kreeg nu de opdracht een noordwestdoorgang te vinden.
De HMS Resolution werd vergezeld door de HMS Discovery onder bevel van een oude bekende , luitenant-ter-zee Charles Clerke. 

(HMS Resolution en HMS Dicovery.)

De Resolution zeilde in 1776 uit en trof de Dicovery in Kaapstad.
Samen zeilden de schepen naar Tahiti, voeren vervolgens naar het noorden en, na in januari 1778 de Sandwich-eilanden (Hawaï-eilanden) te hebben aangedaan, verder naar Noord-Amerika, waar ze op 29 maart Nootka Sound bereikten.
Hier werd de Resolution grondig nagezien voordat de schepen de zee-engte doorstaken naar de kust van Alaska, waar ze op 12 mei voor anker gingen in Prince William Sound en twee weken later in de Cook Inlet.
Rond het Alaskaanse schiereiland varend bereikten de schepen de Beringstraat, passeerden Kaap Prince of Wales aan de oostzijde van de Beringstraat en voeren naar het noorden en het westen helemaal tot Icy Cape. op 29 augustus bereikten de schepen het schiereiland Chukotski en tussen 3 en 26 oktober bleven ze in de Russische nederzetting Unalaska, voordat ze terug zeilden naar de sandwich-eilanden. Hier overwinterden de schepen.


Op 14 februari ontstond een schermutseling met de Hawaïanen waarbij James Cook en vier bemanningsleden werden gedood.

Het commando ging nu over op Clerke, terwijl Gore naar de Discovery werd overgeplaatst.
De schepen zeilden in maart van de Sandwich-eilanden naar Petropavlovsk op het schiereiland Kamchatka, en na een poging om verder voorbij Icy Cape te komen dan de berekte 71 graden en 56 minuten noorderbreedte, gaf Clarke de zoektocht naar de noordelijke doorgang op.
Clarke overleed op 22 augustus en het commando kwam nu bij Gore te liggen. De schepen voeren naar het eiland Macao, vervolgend naar Kaapstad en toen naar de Atlantische Oceaan, om aan de thuisreis te beginnen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten