woensdag 2 november 2011

HIPPODROOM ISTANBUL. (DEEL 3)
HIPPODROOM - ISTANBUL.

We verlaten het terrein van de Blauwe Moskee via de uitgang aan het Hippodroom. Dit plein heeft een ovale vorm en buiten de obelisk uit Egypte, de obelisk van Theodosius, en de zuil van Constatijn, is er niets meer over van het bouwwerk wat er heeft gestaan.
Het Hippodroom werd door keizer Septimius Serverus gebouwd in de 3e eeuw v. chr. Keizer Constatijn liet het uitbreiden met een keizerlijke loge nabij het Grote Paleis. Het was een enorm stadion (circus) en de ovale vorm van het plein is afkomstig van de renbaan voor de paarden span races.


De Egyptische obelisk stond, voordat Constatijn hem naar de stad haalde, in Luxor en dateert uit de 15e eeuw v. chr. Het monument heeft nog maar een derde van zijn oorspronkelijke lengte. De andere obelisk van onbekende datum wordt de Zuil van Constatantinus Porphyrogentius genoemd, naar de keizer die hem in de 10e eeuw n. chr. liet restaureren. (Het geheel stond in de steigers)
Het Hippodroom was in 532 n. chr. het toneel van een zeer bloederige afstraffing. Na het zogeheten Nika-oproer tussen revalisserende raceteams, waarbij een groot deel van de stad werd verwoest, maakte een huurlingenleger van Justinianus generaal Belisarius een einde aan de opstand waarbij hij zo'n 30.000 opstandelingen in het Hippodroom samen dreef en afslachtte.

Een ander recenter bouwwerk op het plein is een fraai overkoepeld fontein.

Het fontein is een geschenk van de Duitse keizer Wilhelm II in 1898 tijdens zijn bezoek aan Istanbul aan de sultan Abdülhamit II. Het fraai bewerkte plafond is een streling voor het oog.

Het Hippodroom, door de bevolking ook wel het Paardenplein genoemd, is nu een park met een wandelgebied.Geen opmerkingen:

Een reactie posten