woensdag 16 november 2011

BOSPORUS BOOTTOCHT .(DEEL 17c)

AZIATISCHE ZIJDE.

Na de Fatih Sultan Mehmetbrug keren we om en varen langs de Aziatische zijde van de Bosporus terug in de richting van Istanbul.We passeren het Küçüksa p[aleis met zijn marmeren facades. Opvallend is de gebogen dubbele trap die naar de hoofdingang aan de waterzijde leidt.
Sultan Abdül Mecit I gaf opdracht dit paleis te bouwen. Het paleis werd later zowel in- als uitwendig verfraaid.
Grote zeeschepen opweg naar de zwarte Zee passeren ons.


Een ander fraai gebouw is de militaire opleidingschool met een fraai froton boven de zuilen ingang. Opvallend zijn de twee robuste vierkante torens met hun rondespits erop.


Het Beylerbeyi paleis is in barokstijl opgetrokken en heeft een ingetogen aanblik. Het werd in 1861 gebouwd. Aan iedere zijde van het paleis staat een badpaviljoen, één voor de mannen, één voor de vrouwen. Ze hebben stromend water, wat zeer populair was in de Osmaanse huizen, omdat het plezierig klinkt en verkoeling brengt.


We naderen weer de Leandertoren en steken de Bosporus over met in de verte een uitzicht op het Tokapi paleis, de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia en de oude stadsmuren.

We passeren weer de Galatabrug met zijn vele vissende mannen aan de reling.Het was een zonnige dagtocht, waarbij je heerlijk kon uitwaaien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten