maandag 14 november 2011

ARCHEOLOGISCH MUSEUM ISTANBUL (DEEL 16a)


ARCHEOLOGISCHE MUSEUM - 

                  ISTANBUL.
De dag dat we een bezoek brachten aan het Tokapi paleis, stond er een smerige koude wind en regende het steeds. Het was zo koud, dat ik uit ellende een warme trui heb gekocht, want op dergelijk weer had ik niet gerekend. Zo ook op deze nieuwe dag was het weer het zelfde en daarom maar onder een dak gebleven met een bezoek aan het Archeologisch Museum van Istanbul.                                                      (De toegangspoort van het museum.)

De collectie van het museum dateert pas uit de helft van de 19e eeuw, maar al heel snel zonden gouverneurs voorwerpen uit de provincies van het gehele Osmaanse Rijk. Het hoofdgebouw werd door dictator Osman hamdi Bey (1881-1910) opgericht om zijn verzameling te huisvesten.
Deze archeoloog ontdekte de prachtige sarcofagen in de koninklijke necropolis van Sidon in het huidige Libanon. Tegenwoordig bezit het museum een van de rijkste klassieke collecties ter wereld, naast vele schatten uit de pre klassieke wereld.


                         (Fries met een stier afkomstig van de Ishtarpoort in het oude Babylon.)


De gehele collectie van het museum is onder gebracht in drie verschillende gebouwen. We beginnen in het gebouw direct links na de ingang van het museumcomplex, het museum voor de oosterse oudheden. Hier vinden we zeer zeldzame en fraaie Egyptische en Hettitische voorwerpen. Verder kunst voorwerpen uit het vroegere Mesopotamië ( het huidige Irak) zijn het interessantst. De monumentale geglazuurde bakstenen friezen van de hoofdpoort van Babylon, de Ischtarpoort, dateren van het bewind van Nebukadnezar II (605-562 v.chr.).In die tijd kende deze hoofdstad van Babylon haar laatste bloeiperiode.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten