EGYPTISCHE BAZEER - ISTANBUL.
Van de Süleymaniye moskee lopen we door de sterk aflopende straten naar de Egyptische Bazaar ook wel de Kruiden Bazaar genoemd. Deze L-vormige spelonkachtige bazaar werd in 1660 gebouwd als deel van het Nieuwe Moskeecomplex (Yeni moskee). De opbrengsten kwamen toen ten goede aan de filantropische instellingen van de moskee.
In die tijd werden er vooral kruiden verkocht tegen allerlei kwalen en ziekten. Het was meer een apotheek van de volksgeneeskunst. De bazaar dankt zijn naam aan het feit, dat veel kruiden uit India via Egypte naar Istanbul werden verscheept.
De bazaar is kleiner dan de Grote Bazaar maar het lijkt wel of er meer mensen rondlopen. Overal staan zakken of nette bakken gevuld met fel gekleurde specerijen, keukenkruiden, gedroogde vruchten, noten, theesoorten, olijfolie en zoetigheden. Hier is het echt snuiven en zodoende ook vaak stevig niezen.
De markt fungeerde ook als doorvoerplaats van kruiden naar havens in Europa. Buiten de kruiden verkoopt men er originele sponzen, olijf-zeepsoorten, oliën voor huidverzorging, gedroogd rundvlees en kaassoorten. Zelfs het meest luxe product de kaviaar uit Iran is er te verkrijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten