dinsdag 8 november 2011

GOUDEN HOORN EN GALATABRUG ISTANBUL. (DEEL 10)


GOUDEN HOORN EN GALATABRUG.

                       ISTANBUL.De Gouden Hoorn, ten zuidwesten van de Bosporus, wordt gezien als de grootste natuurlijke haven van de wereld. Deze riviermonding trok al in de 7e eeuw v.chr. kolonisten en zorgde ervoor dat Constantinopol een machtige havenstad werd.


( Op de westelijke oever van de Gouden Hoorn van L naar R de minaretten van de Blauwe Moskee, de Nieuwe Moskee en de Rüstem Pasa Moskee.)

De naam Gouden Hoorn is ontstaan uit een legende, volgens welke de Byzantijnen er tijdens de Osmaanse verovering zoveel schatten in het water gooiden, dat het water glinsterde van het Goud. Van die gouden glinstering is weinig meer te merken, daar het water vervuild is door de industrieën langs de oever.

                ( Op de oostelijke oever van de Gouden Hoorn het stadsdeel Galata met de Galatatoren.)

De monding van de Gouden Hoorn wordt overspannen door de Galatabrug die het stadsdeel Eminönü met Galata verbindt. De brug gebouwd in 1992 heeft alleen in het midden een doorgang om de schepen te laten passeren, wat nu hoofdzakelijk de rondvaartboten over de Bosporus en vissersscheepjes zijn, daar de grote handelsschepen gebruik maken van de zeehavens aan de kust van de Zee van Marmara. Onder de brug zijn restaurants gevestigd met zeer hoge (toeristische) prijzen.

Op de brug staan aan beide zijden de gehele dag mannen te vissen en verkopen onder tussen verse aas voor de nieuwe vangst en steunplankjes voor de werphengels.

Vanaf de brug heeft men een fraai uitzicht op de beide stadsdelen aan de Gouden Hoorn, de Atatürkbrug over de Gouden Hoorn en in de verte het Aziatische Turkije.


Links van de brug, vanuit Eminönü liggen aan de kade drie mooie scheepjes, waarop verse vis wordt gebakken, die luidkeels door de verkopers wordt aangeprezen. Hier meren ook de rondvaartboten voor een tocht over de Bosporus aan en rechts van de brug de grote ferryschepen die op de eilanden en het Aziatische deel varen. Aan de overzijde van de Gouden Hoorn meren de cruiseschepen aan met hun duizenden passagiers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten