woensdag 16 november 2011

BOSPORUS BOOTTOCHT. (DEEL 17a)BOSPORUS BOOTTOCHT - 

                ISTANBUL.


DE EUROPESE ZIJDE.

Een prachtige zonnige dag deed besluiten om een boottocht te gaan maken over de Bosporus en zo de regen en de kou van afgelopen dagen te vergeten. Met de tram naar Eminönu gereden om naast de Galabrug aan boord te stappen van een van de rondvaartboten.
Bij vertrek heb je een prachtig uitzicht op de Galatatoten aan de overzijde van de Gouden Hoorn en een gedeelte van de oude stad. Na het passeren van de Galatabrug varen we eerst langs de kade waar de cruise schepen liggen afgemeerd.

De Bosporus is de verbinding tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee en is de scheiding tussen het Europese deel van Turkije en het Aziatische deel.


We steken eerst de Bosporus over naar het Üsküdar district in Aziatisch Turkije om nog wat passagiers aan boord te nemen. Zo passeren we de Leandertoren. Het is een witte toren, een van de stad bakens uit de 18e eeuw welke op een klein eilandje staat in de vaargeul van de Bosporus niet ver van de Aziatische oever. Vroeger stond hier een 12e eeuws Byzantijnsfort, dat door Manuel I Comneus werd gebouwd. De toren diende lange tijd als quarantaine station tijdens de cholera-epidemie, vuurtoren, douanekantoor en tolheffingsgebouw. Het is nu een restaurant-nachtclub.

Terug naar de Europese oever zien we het Dolmabaçe paleis liggen. Dit mooie paleis uit de 19e eeuw is voorzien van versierde poorten aan de waterkent. Zo kon de sultan het paleis betreden vanuit zijn statiesloep. Sultan Abdüi Mecit gaf de opdracht tot de bouw van dit paleis (1853-1856).

Even voor we de Bosporusbrug passeren zien we de Mecidiye moskee liggen welke in opdracht van sultan Abdül Mecid werd gebouwd op een smalle landtong.

De Bosporusbrug is een hangbrug tussen de districten Ortakoy en Beylerbeyi. De bouw van de brug begon in 1970 en werd voltooid op 29 oktober 1973. Met zijn lengte van 1074 meter is de Bosporusbrug de op acht na langste hangbrug van de wereld. Op zijn hoogste punt hangt de brug 64 meter boven het water van de Bosporus.


Even na het passeren van de brug zien we een oud stoomschip liggen, de Savarona. Langs de oever staan de meest fraaie villa's in diverse verdiepingen en stijlen. Opvallend is het Egyptisch consulaat in het Bebek district, met zijn gietijzeren balustraden en bladmotief, duidelijk beïnvloed door de art nouveau. Het heeft een dak in de vorm van het Franse Mansardedak. Het werd gebouwd in 1900 voor de Khedive van Egypte.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten