maandag 7 november 2011

SÜLEYMANIYE MOSKEE ISTANBUL (DEEL 8)


SÜLEYMANIYE MOSKEE - 

ISTANBUL.Deze belangrijke moskee van Istanbul is zowel een eerbewijs aan zijn architect, de grote Sinan, als een passende herinnering aan zijn stichter Süleyman de Prachtlievende. De moskee werd tussen 1550 en 1557 gebouwd op het terrein van het oude paleis Eski Saray.
Op dit terrein ligt niet alleen de sultan begraven, maar is er ook een graftombe voor de architect Sinan in een bij gebouwtje die honderden fraaie bouwwerken op zijn naam heeft staan.
Verder liggen hier de latere sultans Süleyman II en Ahmet II begraven.
Tussen de vier minaretten ligt een open marmeren binnenplaats met een gebouwtje omringd door fraai smeedwerk waarin een bron ligt voor het voet wassen van de gelovigen voor ze de gebedsruimte betreden.


                              ( De zeer fraaie Muvakkithane poort naar de binnenplaats.)
Süleyman, zoals zijn bijnaam aangeeft, hield van pracht en praal, wat in deze moskee duidelijk tot uiting komt. Wel heeft Sinan, de architect, zich laten inspireren door de Haghia Sophia wat de hoogte van de koepel aangaat, 53 meter, die rust op vier zware pilaren, de 'olifantspoten'.
De wanden zijn versiert met prachtige geometrische figuren en bloemmotieven. Door de vele ramen heeft de moskee een ruime licht inval en is daardoor lichter van binnen.

                                                  (Het zeer fraaie tapijt in de moskee.)

De moskee van de sultan diende niet alleen als gebedshuis maar had ook een charitatieve functie. Ze wordt omringt door gebouwen waarin vroeger plaats was voor een hospitaal, een gaarkeuken, een karavanserai, een badhuis en scholen voor onderwijs. Het complex bood dagelijks voedsel aan meer dan 1000 armen- islamieten, joden en christenen. Aan de zuidkant staat een bibliotheek met meer dan 110.000 oude geschriften.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten