woensdag 23 november 2011

HAGIA SOPHIA ISTANBUL (DEEL 21b)HAGIA SOPHIA - ISTANBUL.Betreedt men aan de westzijde de Hagia Sophia, dan komt men eerst in een galerij waarin de deuren zijn geplaatst naar de gebedsruimte. Hier staat nog een oud doopvont en een kerkbel.
Aan de linkerzijde draait deze gang omhoog naar de boven galerij aan de noordziojde en aan de zuidzijde weer omlaag. Vanaf deze galerij heeft men een fraai zicht op de gebedsruimte beneden.


Hier bevinden zich ook de prachtige Byzantijnse mozaïeken en een witte marmeren deur.
                                                     ( De fraaie deur van wit marmer.)

Door de openstaande vensters (voor het ventileren) heeft men een mooi uitzicht over de koepels van de Hagia Sophia.


Bij het betreden van de gebedsruimte wordt men stil en voelt men zich klein zo indrukwekkend is het geheel. Enorme luchters met kleine lampjes verlichten de ruimte samen met het binnen vallende daglicht door de vensters in de koepel. De enorme zuilen, fraaie bogen, plafond- en wandversieringen, de nis met de mihrab, in de richting van Mekka, de sultan loge, de preekstoel, de enorme marmeren urn, het is te veel om het allemaal te beschrijven. Constant gaat je blik omhoog maar de versieringen op het plafond, op de bogen en boven op de pilaren.

De Hagia Sophia is waarlijk een kunstwerk en is de basis geweest voor alle moskeeën die na de verovering van Constantinopol werden gebouwd in het Osmaanse Rijk.
1 opmerking:

  1. mooie foto's maar weten jullie misschien wat een nis nou precies is? ik weet dat hij tegen de muur staat die naar Mekka wijst maar doen ze in die nis dan ook gebeden ofzo??

    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen