donderdag 3 november 2011

CONSTANTIJN ZUIL ISTANBUL. (DEEL 5)


CONSTANTIJN ZUIL - ISTANBUL.Aan de drukke winkelstraat Yeniçeriler Cad staat een 35 meter hoge zuil. Deze zuil werd in 330 n.chr. gebouwd als onderdeel ter ere van de festiviteiten ter ere van de inauguratie van de nieuwe Byzantijnse hoofdstad. De zuil domineerde ooit het prachtige Forum van Constantijn. De zuil gemaakt van pofier uit Heliopolis in Egypte. Hij werd oorspronkelijk bekroond door een Corintisch kapiteel met het beeld van keizer Constantijn, gekleed als Apollo, dat bij een storm in 1106 naar beneden viel.
In 416 zijn de tien stenen delen versterkt met ringen van metaal, die in 1701 weer werden vervangen door nieuwe ringen door sultan Mustafa III. Zo kreeg de zuil in het Turks de bijnaam de 'Omsnoerde zuil'.

De zuil staat ook bekend als de Verbrande zuil, vanwege de beschadigingen door verschillende branden, waaronder die in 1779, die de Grote Bazaar grotendeels verwoeste.

Volgens vertellingen zouden er in de voet van de zuil verschillende relikwieën zijn opgeborgen en is zodoende in steen gevat. Hiertoe zouden behoren de bijl waarmee Noach de Ark bouwde, de flacon met zalfolie van Maria Magdalena en de restanten van het brood waarmee Christus te menigte spijzigde. Nu wordt de zuil bevuild door de uitwerpselen van honderden duiven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten